Green Power Danmark til Laila Kildesgaard: Tariffen på el har intet med køn at gøre

Laila Kildesgaard misforstår en simpel relation mellem højt forbrug og høje tariffer, når hun påstår, at overrepræsentationen af mænd kan være skyld i stigende elpriser, skriver Mette Rose Skaksen.

Laila Kildesgaard kaster sig ud i nogle interessante spekulationer i Altinget 8. marts. Hun mener, at overrepræsentationen af mænd i Green Power Denmarks bestyrelse og forretningsudvalg kan være årsag til, at det er blevet dyrere at bruge strøm mellem klokken 17 og 21, hvor familierne vasker tøj og laver mad.

Hvis der havde været flere kvinder i bestyrelsen og forretningsudvalget, havde de måske kunne ”præge kulturen i retningen af at tænke mere på konsekvensen for almindelige husholdninger”, skriver Laila Kildesgaard.

Inden jeg tager fat i Kildegaards argumentation, er det nødvendigt at forstå baggrunden.

{{toplink}}

Tariffer skal få os til at overveje vores elforbrug

Siden 1. januar har elselskaberne haft mulighed for at overgå til tarifmodel 3.0. Med modellen er døgnet blevet inddelt i tre tidszoner, hvor det er dyrest at bruge strøm i kogespidsen fra klokken 17 til 21 og billigst om natten.

De penge, vi betaler i tarif, bliver brugt til at vedligeholde og udbygge elnettet. Hvis man har et almindeligt forbrug, kommer man samlet set ikke til at betale meget mere i tarif, end man har gjort hidtil. De højere tariffer i kogespidsen bliver opvejet af lavere tariffer om natten.

Formålet med de nye tidszoner er at få forbrugerne til at tænke over, hvornår der bliver tændt for de apparater, som bruger store mængder strøm. Det gælder ikke mindst den elektriske varmepumpe og elbilen.

Det bliver for alvor dyrt for forbrugerne, hvis vi skal bygge et elnet, som kan håndtere, at alle oplader elbilen, opvarmer huset, tænder for ovnen, emhætten, vaskemaskinen og computeren på samme tid.

Laila Kildegaard placerer kvinder ved vaskemaskinen

Green Power Denmark har i flere år arbejdet på den nye tarifmodel sammen med vores medlemmer og andre dele af branchen. Laila Kildesgaard mener altså, at vi måske var kommet til et andet resultat, hvis der var flere kvinder i Green Power Denmarks bestyrelse og forretningsudvalg.

Det skyldes, at modellen – ifølge Laila Kildesgaard – udviser en manglende forståelse for, at det er svært at flytte madlavning og tøjvask til tidspunkter, hvor tariffen er lav.

Det ironiske er, at Laila Kildesgaard med det argument placerer kvinderne ved vaskemaskinen og kødgryderne. Min oplevelse er, at virkeligheden er mere nuanceret i mange familier.

Jeg er desuden sikker på, at mænd har en mindst lige så god fornemmelse som kvinderne for, hvordan man kan indrette sit forbrug, så der kommer mad på bordet og rent tøj på børnene, uden at elregningen stikker af.

Der er flere grunde til, at man kan ønske sig flere kvinder i energibranchen. Men jeg er sikker på, at det ikke ville have gjort nogen forskel i forhold til tarifmodel 3.0. Den følger nemlig den grundlæggende logik, at tariffen er højest, når forbruget af el er størst.

Hvis det partout skal handle om køn, kan jeg fortælle, at det er en kvindelig afdelingschef og undertegnede kvindelige direktør, som er ansvarlige for Green Power Denmarks arbejde med tarifmodel 3.0.

{{toplink}}

Forrige artikel Dansk Metal: Teknologi og globalt udsyn skal sikre Danmark og Europas grønne industri Dansk Metal: Teknologi og globalt udsyn skal sikre Danmark og Europas grønne industri Næste artikel Sustain: Lars Aagaard har et for ensidigt syn på vedvarende energi Sustain: Lars Aagaard har et for ensidigt syn på vedvarende energi