Regeringen vil afregne sol-strøm time for time

SOLCELLEUDSPIL: Energiminister Martin Lidegaard (R) har præsenteret sit solcelleudspil for partierne bag energiforliget. Ministeren foreslår timeafregning.

Afregning time for time i stedet for en gang om året skal skåne elnettet og gøre det mere attraktivt for almene boliger at investere i solceller.

Sådan lyder oplægget fra klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard (R), der i dag har præsenteret regeringens udspil til en ny solcellestrategi for partierne bag energiaftalen.

Ministerens udspil viderefører i princippet nettomålerordningen, men ændrer afregningen til timeafregning i stedet for årsafregning.

"Det har vi gjort, fordi vi har et ønske om, at elnettet bliver belastet mindre end i dag. Solcelleejerne får stadig fuld gavn af det, de producerer, når det ikke er det, der forstyrrer det fælles elnet," siger Martin Lidegaard. Han forklarer, at solcelleejerne med den nye ordning vil betale til elnettet i det omfang, de bruger det.

"Når de er inde og tære på det fælles net og bruge det som 'batteri', så bidrager de," siger han.

Ministeren kalder ordningen en kombinationsløsning, hvor timeafregningen kombinerer nettomålerordningen med en form for feed-in-tarif.

Samtidig åbner den nye ordning for større solcelleanlæg, og sammen med den nye afregningsform forklarer ministeren, at der er tale om en markant forbedring af eksempelvis boligforeninger og andelsboliger.

"For dem, der installerer solceller i alt andet end parcelhus, er det en markant forbedring," siger Martin Lidegaard, som forklarer, at der er tale om mere end en fordobling i prisen per kilowatttime i forhold til tidligere for de store anlæg.

"Mit vigtigste budskab er, at det både sikrer, at private hustande og almene boligselskaber, andelsforeninger, gartnerier og andre kan fortsætte udviklingen af solcelleenergi i Danmark," siger ministeren, som i næste uge skal forhandle om udspillet med partierne bag energiforliget.

To overgangsordninger
Ministeren har gentagne gange understreget, at den nye ordning ikke skulle ramme de mange boligejere, der allerede har installeret solcelleanlæg. Derfor rummer regeringens udspil også hele to overgangsordninger. En overgangsordning for anlæg installeret før 2012, som løber i 15 år, og en for anlæg installeret i år, som løber over de kommende 10 år.

"Vores oplæg er lavet på denne måde, fordi der er sket voldsomme prisfald på solcellerne. På to år har vi set et prisfald på 50 procent. Efter min bedste overbevisning vil alle kunne afdrage deres anlæg på overgangsordningen," siger Martin Lidegaard. Han forklarer, at prisforskellen på solceller installeret i år og i de forgående år har været så markant, at det er nødvendigt at dele ordningen op.

"Dem, som har betalt mere for solcellerne, får så femten år, og derefter får de også glæde af den nye ordning, når overgangsperioden er forbi, og det er stadig en super god ordning," siger Martin Lidegaard.

Han peger på, at solcelleanlæggene ofte har en længere levetid og dermed vil være en god forrentning i mange år for ejerne.

Støtte vurderes i 2015
De faldende priser på solceller har overrasket både ministeriet og de fleste organisationer på området, og for at gardere sig mod samme type overraskelser i fremtiden vil Martin Lidegaard vurdere støtten til solceller igen allerede i 2015.

Den nye ordning giver fortsat en markant højere støtte til solenergi i forhold til vindenergi, men det kan ændre sig, hvis priserne fortsat falder.

"Det er stadig fem gange så dyrt at investere i solceller, men vi har lagt en musefældeklausul ind, som betyder, at vi kigger på det i 2015," siger Martin Lidegaard.

Dansk Energi er positive
Regeringens udspil bliver hilst velkomment i den største energiorganisation herhjemme, Dansk Energi, som repræsenterer elselskaberne.

Dansk Energi har især argumenteret for, at der skal tages højde for belastningen af elnettet i den nye ordning. Og det er lykkedes i regeringens udspil.

"Med den foreslåede ordning vil solceller i langt højere grad spille sammen med tankerne om et intelligent elnet, hvor det bliver dyrest at bruge strøm, når det er dyrest at producere strømmen," konstaterer Lars Aagaard, administrerende direktør fra Dansk Energi i en pressemeddelelse.

,

Forrige artikel Kampen om den grønne dagsorden Kampen om den grønne dagsorden Næste artikel V-jubel over anbefaling af trappemodel V-jubel over anbefaling af trappemodel