Overblik: Sådan modtages regeringens digitaliseringsstrategi i erhvervslivet

Der er ros, men også flere tidsler i regeringens nye digitaliseringsstrategi. Det er dommen i dansk erhvervsliv. Altinget giver dig en overflyvning over, hvordan den storstilede strategi er blevet modtaget.

En pulje til styrkelse af virksomheders forsvar mod cyberangreb, automatisk erhvervsrapportering, et SMV-venligt udbudssystem samt en styrkelse af Datatilsynet. 

Det er blot et lille udpluk af de 61 initiativer, som skaber regeringens digitaliseringsstrategi, der torsdag er blevet præsenteret. 

"Med Digitaliseringsstrategien vil vi sikre et mere digitalt Danmark. Vi skal investere i digital omstilling til SMV’erne og mere eksport af grønne digitale løsninger til verden så vores virksomheder kan være konkurrencedygtige og skabe gode job til gavn for velfærden," lyder det fra erhvervsminister Simon Kollerup (S) i forbindelse med lanceringen. 

De 61 initiativer estimeres samlet at koste over 2,1 milliarder kroner over de kommende fem år, så hvordan mener dansk erhvervsliv, at de penge er blevet prioriteret? 

{{toplink}}

DI: Livet bliver lettere for SMV'erne

I landets største erhvervsorganisationen, DI, uddeler topchef Lars Sandahl Sørensen generelt roser til startegien. 

Han hæfter særligt ved, at regeringen foreslår at lette de administrative byrder for SMV'er for 3 milliarder kroner.

"Det er en rigtig god ide," lyder det fra Lars Sandahl Sørensen, der selv har siddet med i digitaliseringspartnerskabet, som har leveret anbefalinger til regeringen forud for udarbejdelsen af strategien. 

Blandt de konkrete løsninger, som er tiltænkt til at gøre livet lettere for landets SMV'er, fremhæver DI-bossen det nyudviklede system 'MinVirksomhed', som leverer automatiske indberetninger fra virksomhederne til det offentlige.

"Det er fedt hvis iværksætterne kan slippe for at sidde og svede over indberetninger til myndighederne i natlampens skær – fordi vi erstatter det med et klik på musen," mener Lars Sandahl Sørensen.

Dansk Erhverv: "Vi taber terræn"

Den tidligere erhvervsminister Brian Mikkelsen, der er topchef i Dansk Erhverv, håber på en bred politisk aftale i de kommende forhandlinger med Folketinget.

De forhandlinger er være afgørende for danske virksomheders evne til at klare sig i den internationale konkurrence, at vi er blandt de lande, som er allerlængst fremme digitalt, lyder det.

"Vi har ligget i front i nogle år, men vi taber terræn. Derfor er det vigtigt, at det digitale område får en saltvandsindsprøjtning. Strategien fra regeringen er et skridt på vejen til at styrke Danmark og dansk erhvervsliv digitalt," meddeler Brian Mikkelsen.

Finans Danmark blåstempler udspil

”Regeringens udspil vil styrke Danmarks digitale førerposition og bidrage til at gøre dagligdagen endnu lettere for den enkelte dansker og styrke erhvervslivets konkurrenceevne og udviklingsmuligheder."

Det er meldingen fra Michael Busk-Jepsen, digitaliseringsdirektør i Finans Danmark, som særligt fremhæver styrket cyber- og informationssikkerhed, fokus på data og datadeling og sere tid til kerneopgaver gennem øget brug at teknologi som gode initiativer.

Der er også roser til regeringens ambitionen om at nedsætte et nyt Digitaliseringsråd, som skal følge op på digitaliseringsstrategien og rådgive regeringen om den videre digitale udvikling af Danmark frem mod 2030.

"Det er positivt, at regeringen vil lade sig inspirere og rådgive af eksterne repræsentanter. Vi opfordrer til, at rådet suppleres med et forpligtende offentligt-privat partnerskab med et stærkt eksekveringsfokus," lyder det fra Michael Busk-Jepsen.

Nana Bule, direktør i Microsoft Danmark, udnævnes til formand for Digitaliseringsrådet.

{{toplink}}

F&P: For lidt fokus på erhvervslivet

Alt er dog ikke lutter roser fra erhvervslivet, der også har fundet flere tidsler i regeringens forslag. 

"Selvom temaet er ’Sammen om den digitale udvikling’, så fokuserer strategien ret isoleret på at styrke den digitale sammenhæng i den offentlige sektor. Det lugter lidt af ’sammen hver for sig om den digitale udvikling’, og det er ærgerligt, da en bredere tilgang kunne give oplagte forbedringer for borgere og virksomheder," meddeler Sigrid Floor Toft digitaliseringspolitisk chef, F&P.

Organisationen mener, at muligheder går tabt, fordi regeringens isolerer flere af løsningerne til de offentlige systemer. 

"Hvis vi tager et par konkrete nedslag i regeringens strategi, så ser vi overskrifter som ’Bedre adgang til sundhedsdata’, let og tryg administration af samtykke og fuldmagter. Det er positive elementer, som er efterspurgt, men fælles for dem alle er, at erhvervslivet ikke er nævnt," lyder det videre fra Sigrid Floor Toft.

IT-Branchen: Regeringen har medbragt Christiania-cykel til lang rejse

Mest kritisk er it-selskabernes egen brancheorganisation, IT-Branchen. 

"Med strategien virker det som om, at regeringen har planlagt den helt store digitale rejse. Men når man så kigger på selve initiativerne, virker det som om, at man kun har medbragt en Christiania-cykel," udtaler Natasha Friis Saxberg, administrerende direktør i IT-Branchen.

Hun efterlyser mere konkrete løsninger, og mener slet ikke, at strategien tager fat i den fundamentale udfordring med manglen på it-specialister.

"Det er et kæmpe problem for dansk erhvervsliv, at 90 procent af virksomhederne i dag står og mangler it-folk. Så det er ikke nok, at regeringen undlod at rundbarbere it-uddannelserne i forbindelse med udflytningen. Det er tvingende nødvendigt at skabe flere pladser på de it-uddannelser, der er efterspurgt af arbejdsmarkedet og af de unge," fortæller Natasha Friis Saxberg.

Forrige artikel Sådan vil regeringen bruge digitale løsninger til at accelerere grøn omstilling Sådan vil regeringen bruge digitale løsninger til at accelerere grøn omstilling Næste artikel Energistyrelsen mister 50 medarbejdere Energistyrelsen mister 50 medarbejdere