Nyhedsoverblik: Hvordan kan EU hjælpe kommuner med klimatilpasning?

OVERBLIK: Hvordan kan EU hjælpe med klimatilpasning? / Folketinget har afvist at afskaffe tvangstilslutningspligten til fjernvarme / Ny master-uddannelse med fokus på håndtering af klima-, energi- og miljøudfordringer / Dansk rapport peger på nye forslag til øget genanvendelse.

Et nyt interaktivt kort samt en informationshjemmeside kan ifølge EU's klimakommisær, Connie Hedegaard (K), hjælpe de danske kommuner, når regnskyld og vandmasser sætter kloakker og huse under vand.

Sjælland EU Nyt har spurgt Connie Hedegaard i forbindelse med European Green Week, der i år handler om de sparsomme vandressourcer og klimaændringer, og her svarer hun, at EU har meget at tilbyde de udsatte kommuner.

"Den er ekstremt nyttig, for der kan du se, hvem der har haft præcis de samme problemer. Du kan også se, hvem der har haft de samme problemer og løst det på en lidt dårlig måde. Altså, du kan undgå at lave fejl. Det er en af de ting, dette meget nyttige værktøj kan," siger Connie Hedegaard til Sjælland EU Nyt.

EU kan og vil hjælpe med en del af opgaverne for at klimatilpasse kommunerne. Eksempelvis vil de ifølge Connie Hedegaard gøre det til et krav, at landene har nationale klimatilpasningsregler, hvis de vil bruge strukturfondsmidler på nybyggeri.

Men pengene skal kommunerne selv skaffe. Når kommunerne eksempelvis skal udbygge kloakkerne, kan det blive en dyr fornøjelse, men det kan EU ikke finansiere. Til gengæld tilbyder Den Europæiske Investeringsbank billige lån til klimatilpasning.

I forbindelse med European Green Week talte Connie Hedegaard om skybruddet i København i juli sidste år. Hun opfordrede EU-politikerne til at sætte nøglefokus på at gøre byer, miljø og infrastruktur modstandsdygtige over for klimaændringer: "Vi vil gerne gøre klimatilpasning til en del af 'standard operating procedure'," sagde hun ifølge Sjælland EU Nyt.

Folketinget har netop afvist Liberal Alliances beslutningsforslag om at afskaffe tvangstilslutning til varmeforsyningsanlæg. Leif Mikkelsen (LA) kalder det katastrofalt, men Thomas Danielsen (V) - der stemte imod forslaget - kalder tilfældet for ikke-retsvisende.

I en pressemeddelelse udtaler Leif Mikkelsen, som er kommunalordfører for Liberal Alliance, at det er utroligt, at et flertal i Folketinget - heriblandt et parti som Venstre, der kalder sig selv for et liberalt parti - mener, at danskerne fortsat skal kunne tvinges af kommunen til at tilslutte sig en bestemt varmeforsyning.

"Tvangstilslutningen er skyld i, at mange borgere rundt omkring i landet, for eksempel i Skævinge i Nordsjælland, i dag betaler helt urimeligt meget for varmen," siger Leif Mikkelsen.

Men det er ifølge Thomas Danielsen fra Venstre ikke et retvisende billede, når fjernvarmepolitikken skal diskuteres for hele Danmark: "Barmarksværker leverer tilsammen under en procent af den samlede fjernvarme," forklarer energiudvalgsmedlemmet til energi.dk

Ifølge Thomas Danielsen har kommunerne i forvejen mulighed for at dispensere fra forblivelses- og tilslutningspligten, eksempelvis for lavenergihuse og for bygninger, hvor tilslutning af fjernvarme vil være uforholdsmæssig dyr.

Ny masteruddannelse med fokus på håndtering af klima-, energi- og miljøudfordringer i byområder.
I september måned 2012 vil Aalborg Universitet åbne dørene op for en ny masteruddannelse i København. 

Login