Nyhedsoverblik: Afgiftsændring kan mindske forurenet jord

OVERBLIK: Affaldsforening: Begræns forurenet jord ved at ændre afgifter / Danva-direktør udpeget til EU-vandgruppe / Aarhus undgår prisstigning på fjernvarme.

Mindst 220.000 tons lettere forurenet jord kan årligt undgås i det åbne landskab og i stedet blive genanvendt uden en risiko for miljøet på danske affaldsdeponier.

Det kræver dog, at afgifterne på deponeringsområdet ændres, så de i højere grad understøtter visionerne om mere genanvendelse i regeringens ressourceplan for affaldshåndtering.

"Vi må ikke gå glip af det store ressourcepotentiale, der i dag ligger i den rene jord, som anvendes på deponierne som driftsmiddel. Vi skal kort sagt hente dobbeltgevinsten i, at vi kan få ren jord ud af deponierne til genanvendelse, samtidig med at vi sender lettere forurenet jord den anden vej til genanvendelse," siger direktør i Dansk Affaldsforening, Jacob Hartvig Simonsen, i en pressemeddelelse.

Foreningen har derfor kontaktet både miljøminister Ida Auken og skatteminister Holger K. Nielsen med det ønske, at lovgivningen på området ændres, så den fremadrettet understøtter regeringens ressourcevision. Konkret opfordrer Dansk Affaldsforening til, at lettere forurenet jord sidestilles afgiftsmæssigt, uanset hvor anvendelsen foregår.

Og der er flere gode grunde til at genanvende forurenet jord, argumenterer foreningen. På deponeringsanlæg er der styr på emissionerne, og den lettere forurenede jord håndteres miljømæssigt betryggende, fordi der sker en opsamling og behandling af de evt. miljøskadelige stoffer, som siver ned - hvilket ikke sker ved genanvendelsesprojekter i det åbne land.

Dansk Affaldsforenings forslag til en afgiftsstruktur for deponeret affald og jord kommer ikke kun miljøet til gavn. Beregninger viser, at staten ved en afgiftsændring ikke mister en væsentlig indtægt, fordi der sker en omfordeling af afgiften, hvormed det samlede afgiftsprovenu er uændret.

Direktør i DANVA, Carl-Emil Larsen, er netop blevet medlem af vandstyregruppen i EU, EIP Water. Han er udpeget af EU-kommissæren for miljø, Janez Potočnik, personligt.

"Det er en stor ære at blive medlem i EIP Water. Styregruppen ligger allerforrest i fødekæden af de beslutningsgange, der er indenfor vandområdet både på europæisk og dansk plan. Det giver endnu bedre muligheder for at få indflydelse på beslutninger, der kan få betydning for DANVAs medlemmer," siger Carl-Emil Larsen, der også er præsident for den europæiske sammenslutning af vandsektororganisationer, EUREAU.

Login