Halmleverandører om lukningen af for­brændingsanlæg: Det er helt uforståeligt

DEBAT: Politikerne bør udstikke de overordnede linjer for maksimal mængde afbrændt affald og give branchen tid til at finde løsninger til at fordele kapaciteten, mener halmleverandører.

Af Erik Engholm Poulsen og Hans Stougaard
Formand for Danske Halmleverandører og formand for Fyns Halm

Danske Halmleverandører og Fyns Halm har de seneste dage fulgt den aktuelle debat om lukningen af affaldsforbrændingsanlæg.

En konsekvens af det indgåede forlig 16. juni 2020, Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi, og følgelig den "dødsliste," som KL fik til opgave at udarbejde.

I debatten mangler der fokus på, hvorfor vi skal lukke gode forbrændingsanlæg ned. Vi siger ikke "fortsæt import af affald eller stop sortering".

Vi er helt enige med partierne i aftalen om, at vi skal sikre bedre sortering af affaldet, og det skal resten af Europa også blive bedre til.

Men de fantastisk gode forbrændingsanlæg, som vi har til affald i Danmark, kan benyttes i en årrække endnu på fuld skrue, for de flestes vedkommende.

Miljøgodkendelser skal ændres
Det behøver ikke udelukkende være skrald, der kommer i graven og bliver blandet op til brændsel.

I første omgang kan man satse på dansk halm, have/park affald og metalimprægneret træ. En ressource på mere to millioner tons halm, 100.000 tons have/park og 40.000 tons metalimprægneret træ er da et sted at starte.

For det er biomasse, der ikke "beslaglægger store arealer ude i verden," som reelt bekymrer Concito den 20. januar i Altinget. Samtidig kan de nævnte biomasser ikke alle brændes i almindelige biomasse kedler på biomasseværker.

Det kræver blot, at man ændrer i affaldsværkernes miljøgodkendelser, så landets samlede kapacitet tilpasses målet i den politisk aftalte klimaplan.

Hvorfor lukke gode anlæg?
Det er uforståeligt, hvorfor man vil reducere i forbrændingskapacitet til affald i Danmark ved delvis lukning af en anerkendt branche.

Vi efterspørger, at landets politikere i stedet udstikker de overordnede linjer for maksimal mængde afbrændt affald og efterfølgende giver branchen tid til at finde løsninger på, hvordan den kapacitet skal fordeles.

Det kunne nemt være lukning af nogle ældre anlæg, men også reduktion i miljøgodkendelserne til affaldsforbrænding. Her kunne restkapaciteten så udnyttes til de førnævnte typer biomasse.

Det er ikke vores ærinde at standse elektrificeringen, men det er sund fornuft at give nogle anlæg mulighed for at køre, til de er modne til pensionering. Samtidig kan en forcering af elektrificeringen undgås.

Som Dansk Fjernvarme, Concito og KL tidligere har været ude med, så bør politikerne genbesøge aftalen fra 16. juni 2020.

Forrige artikel Direktør: Realisering af Direktør: Realisering af "dødslisten" vil øge CO2-udledningen væsentligt Næste artikel Direktør: Emballagepolitik skal ikke kun handle om nedbringelse af forbruget Direktør: Emballagepolitik skal ikke kun handle om nedbringelse af forbruget