Green Power Denmark: Truslen mod kritisk infrastruktur er større og mere konkret end før

Det danske energisystem er ikke blevet mere sårbart af, at vi har bygget havvindmøller. Men cyberangreb er dog stadig den største trussel mod den kritiske infrastruktur, skriver Jørgen S. Christensen.

Der er krig i Europa. Med Ruslands invasion af Ukraine og det sprængte gasrør på Østersøens bund er truslen mod vores kritiske infrastruktur ændret. Den er blevet større og mere konkret.

Derfor er der behov for et øget politisk fokus på, hvordan vi beskytter kritisk infrastruktur af for eksempel el, vand/spildevand, fjernvarme, transport og tele.

DR har blandt andre dokumenteret, at Rusland udviser en meget stor interesse for havvindmølleparker. Russerne har næppe set andet, end det er muligt at google sig til. Data for placering af havmølleparker er offentlig viden.

Med sin sejlads har russerne skabt usikkerhed, tvivl og frygt. Men jeg vil gerne slå fast: Det danske energisystem er ikke blevet mere sårbart af, at vi har bygget havvindmøller. Tværtimod.

Det var ikke bedre i gamle dage

For 40 år siden bestod det danske elsystem groft sagt af 10-15 centrale kraftværker og en masse luftledninger.

I dag har vi mange hundrede kraftvarmeværker, tusindvis af vindmøller på land og til søs, en stigende mængde store og små solcelleanlæg og en langt henad vejen kabellagt el-infrastruktur.

Vores energisystem er fleksibelt og robust. Det leverer elektricitet til husstande og virksomheder 99,996 procent af tiden. Det er der ikke mange andre lande, der kan præstere. Hvis overhovedet nogen.

I ’gamle’ dage var det ’nemmere’ at sætte produktionen ud af spil ved et enkelt angreb. Med vores enorme udbygning af vindmølle- og solcelleparker er det danske energisystem fordelt på mange enheder, og dermed er det også væsentligt sværere at sætte hele vores elproduktion ud af spil.

Men det kræver dengang som nu en betydelig militærkapacitet at lamme et kraftværk på land eller sætte et søkabel ud af drift. Hvis det måtte ske, befinder vi os i en særdeles alvorlig krise med aktivering af Natos artikel 5. Et angreb på os, er et angreb på alle.

{{toplink}}

Cyberangreb er største trussel

Vi befinder os i en ny og mere usikker sikkerhedspolitisk situation, hvor vi ikke kan udelukke statssponsoreret, fysisk sabotage. Men cyberangreb er dog stadig den største trussel mod den kritiske infrastruktur. I energisektoren oplever vi hver eneste dag forsøg på at trænge gennem vores forsvarsværk.

Truslerne skal tages alvorligt – både de fysiske og de digitale.

Derfor glæder vi os over, at forsvarsministrene i Nato har godkendt etableringen af et maritimt center for sikkerheden af kritisk infrastruktur under vandet, og at regeringen og Folketinget har fokus på styrke beskyttelsen af vores kritiske infrastruktur.

Et element i det er, at vi bliver nødt til at styrke overvågningen af de danske farvande – både under og over overfladen.

Hvis der er en militær trussel mod den kritiske infrastruktur, så er det en opgave og et ansvar for forsvaret at stå for beskyttelsen. Det skal de nødvendigvis have de rette ressourcer til.

Samtidig skal vi glæde os over, at vi har et af verdens mest grønne og robuste energisystemer.

Forrige artikel Norsea: Amerikanerne har brug for os – nu skal dialogen holdes varm og bureaukratiet nede Norsea: Amerikanerne har brug for os – nu skal dialogen holdes varm og bureaukratiet nede Næste artikel Landbrug & Fødevarer: Vandsektoren skal reguleres økonomisk stramt, så vi ikke drukner i udgifter Landbrug & Fødevarer: Vandsektoren skal reguleres økonomisk stramt, så vi ikke drukner i udgifter