Første danske ORC-anlæg i Marstal

DEBAT: I forlængelse af debatten om fjernvarmens fremtid bringer Altinget | Teknik en artikel af direktør i Dall Energy, Jens Dall Bentzen, om omstillingen til biomasse, herunder de såkaldte ORC-anlæg, i kraftvarmesektoren.

Af Jens Dall Bentzen
Direktør, Dall Energy 

Tidligere skulle man til udlandet, for eksempel Tyskland, for at se Organic Rankine Cycle (ORC)-kraftvarmemaskiner i drift. Men nu skal man bare på idyllisk sejltur til Ærø for at se det første danske ORC-kraftvarmeanlæg. Marstal Fjernvarme er kendt som det fjernvarmeværk, der går forrest med implementering af ny fjernvarmeteknologi. Og de har gjort det igen i Marstal. I vinteren 2012/2013 blev det første danske ORC-kraftvarmeanlæg sat i drift.

I Kraftvarmenyt december 2012 blev det beskrevet. at Sorøs borgere kan spare 5.000-6.000 kr på varmeregningen om året, hvis der opføres et biomassefyret kraftvarmeværk med ORC-teknologi.

Der er over 200 biomasse-kraftvarmeværker med ORC-teknologi i drift i Europa, men eftersom teknologien ikke har været demonstreret i Danmark, har der været en vis skepsis blandt varmeværkerne.

Men nu har Marstal Fjernvarme med støtte fra EU opført et omfattende demonstrationsprojekt, som omfatter solvarme med sæson-lager, varmepumpe og en biomassekedel, der laver varm-olie, som driver en ORC-kraftvarmemaskine.

En ORC-kraftvarmemaskine bruger varm-olie til at producere el og fjernvarme. Olien varmes op af røggasser fra en biomasseovn, og olien afkøles i ORC-maskinen mens der laves el og varme. Den afkølede olie sendes tilbage til biomasseanlægget.

Turboden kom til Ærø
Det italienske firma Turboden har leveret ORC-maskinen til Marstal. Turbodens maskine har to olie-kredse.

En højtemperaturkreds, med fremløb og returtemperatur på 310/250C.
En lavtemperaturkreds, med fremløb og returtemperatur på 250/130C.
Herved fås en høj el-virkningsgrad: 20 procent af energien i varm-olien bliver til strøm. 78 procent af energien bliver til fjernvarme.

Turboden har igennem de sidste 15 år solgt og idriftsat over 200 ORC-anlæg i Europa, primært i Italien, Østrig og Tyskland, men nu også i Marstal, Danmark.

Turbodens ORC-maskiner producerer mellem 600kW og 5MW. ORC-anlægget i Marstal kan præstere 750 kWel.

ORC-anlægget i Marstal har kørt stabilt i vinter, men anlægget kører ikke mellem maj og september, fordi Marstal Fjernvarme er 100 procent forsynet med solvarme i sommermånederne. Anlægget er således lukket ned i øjeblikket. Efter sommeren skal de gøres klar til vintersæsonen, hvor anlægget skal levere CO2-neutral varme og el.

Ny driftleder på værket
I april 2013 blev Lasse Kjærgaard Larsen ny driftsleder på Marstal Fjernvarme.

"Mit job bliver at sikre en stabil drift af solfangeranlægget, sæsonlageret, og ikke mindst ORC-anlægget, så forbrugerne i Marstal kan få stabil varme og en lav varmepris. ORC-anlægget er en god indtægtskilde. Der har været udfordringer med at få det samlede anlæg kørt ind, men ORC-maskinen har vi ikke haft problemer med. I april fik vi knap 200.000 kr for den strøm, vi producerede," udtaler Lasse Kjærgaard Larsen.

Artiklen blev bragt første gang i Kraftvarme Nyt i august 2013.

Forrige artikel Vi har ikke brug for at opfinde nye affaldssystemer Næste artikel Klimakufferten skal pakkes med omhu Klimakufferten skal pakkes med omhu