Digital fremtidsforsker: TDC's TV-monopol skal ophøre

DEBAT: TDC har stadig monopol på kobber- og kabel-TV nogle steder i landet. Derfor er der brug for en teleregulering, så der kan sikres konkurrence på disse dele af infrastrukturen, skriver Preben Mejer, CEO i Radr og digital fremtidsforsker.

Af Preben Mejer
CEO i Radr, IT-specialist og Digital fremtidsforsker

Danmark er lidt en hvid plet på landkortet rent konkurrencemæssigt inden for teleområdet. Faktisk ligger vi i bund i EU-regi – nummer tredjesidst – når det handler om konkurrence på infrastrukturen.

Det skyldes, at TDC stadig på visse områder har en monopol-status. 14 procent af danske husstande kan kun få bredbånd via TDC – enten kobber eller kabel-TV. De steder, hvor TDC har monopol, sylter de kobberet for at få kunderne over på kabel TV – der stadig er lukket monopol-land for andre udbydere.

Der er ingen grund til, at kabel-tv-nettet skal have en særlig position, hvor konkurrencen udelukkes. Så i de områder, hvor TDC geografisk har defacto-monopol, bør også kabel-TV-nettet åbnes på samme måde som kobbernettet, der er åbent for andre udbydere.

Der er behov for en ny og tidssvarende tele-regulering, så der sikres konkurrence på disse dele af infrastrukturen. Derfor bør en uafhængig ekspertgruppe undersøge, hvordan konkurrencen kan styrkes gennem regulering, så de sidste monopol-rester forsvinder.

Forrige artikel Brian Mikkelsen: Det kommer den nye planlov til at betyde Brian Mikkelsen: Det kommer den nye planlov til at betyde Næste artikel Dansk Energi: Vi skal sikre alle en digital infrastruktur i verdensklasse Dansk Energi: Vi skal sikre alle en digital infrastruktur i verdensklasse