Danva: L&F overfortolker effektiviseringsgevinsten

DEBAT: Miljøchefen i Landbrug & Fødevarer overfortolker på regeringens evaluering af vandsektoren. Mere bureaukrati er ikke vejen til billigere vand, mener Charlotte Frambøl, afdelingschef i Danva.

Af Charlotte Frambøl
Afdelingschef, DANVA

Samfundet har brug for effektiviseringer, og vandsektoren er allerede i fuld gang med at levere sin del. Anette Christiansen, miljøchef i Landbrug & Fødevarer, anerkender da også de allerede opnåede effektiviseringsresultater.

Hun glemmer dog at fortælle, at vandselskaberne effektiviserer betydeligt mere, end prisloftet kræver. Vandselskaberne er meget fokuserede på at levere effektiviseringer, og derfor undrer det, at Anette Christiansen vil have mere regulering - og dermed fordyrende bureaukrati.

Landbrug & Fødevarer overfortolker regeringens evaluering af vandsektoren i beskrivelsen af effektiviseringspotentialet ved konsolidering. Gevinsterne er nemlig ikke så entydige, som Landbrug & Fødevarer anfører i debatindlægget.

Et groft estimat
Deloitte understreger i sin rapport, at det vurderede potentiale er et groft estimat, og at ekstraordinære engangsomkostninger til at gennemføre fusioner ikke er fratrukket de beregnede gevinster. 

De nævnte 3,6 mia. kr. vurderes at være et øvre skøn ved en markant omstrukturering af vandsektoren - det nedre skøn er 1,4 mia. kr. Ved en knap så markant omlægning er det nedre skøn 700 mio. kr.

Deloitte anfører også, at det primære konsolideringspotentiale findes i de anlægsrelaterede skalaøkonomiske fordele, og at disse forventeligt skal realiseres over en længere tidshorisont. Deloitte forudsætter således, at optimeringen af anlæggene skal ske løbende, når anlæggenes økonomiske levetid udløber. Det vil i praksis sige over de kommende 50 år.

Flere strukturændringer i vente
DANVA har sammen med sine medlemmer arbejdet for at synliggøre de eksisterende barrierer for konsolidering med ønsket om at få dem fjernet. Vandselskaberne analyserer for potentialerne i konsolidering, og flere steder har det ført til strukturændringer.

Den udvikling fortsætter.

DANVA kan ikke se det fornuftige i, at en regulator skal lægge ekstra pres på vandselskaberne for at øge en omlægning, som qua det langsigtede perspektiv og de betydelige medfølgende investeringer bør baseres på grundige individuelle overvejelser og hensyn.

Landbrug & Fødevarer stiller forslag om effektiviseringskrav til anlægsomkostningerne. Selskabernes beslutninger om investeringer og drift bør tages med afsæt i totaløkonomi, men DANVA fraråder en regulering på totalomkostninger. Det vil øge bureaukratiet i en regulering, som allerede i dag af Deloitte vurderes som værende for restriktiv, bureaukratisk tung og begrænsende.

Samtidig øges risikoen for underinvestering og dermed risikoen for svigt i forsyningssikkerheden eller kvaliteten. Særligt for selskabernes industrielle kunder - herunder Landbrug & Fødevarers medlemmer - kan det give betydelige økonomiske tab.

Landbrug & Fødevarer efterlyser større gennemsigtighed om vandselskabernes omkostninger, men allerede i dag indberettes detaljerede data til Forsyningssekretariatet vedrørende både økonomi og teknik. Vi håber ikke, at Landbrug & Fødevarer lægger op til øget detailstyring af selskabernes valg af tekniske løsninger.

Staten bør i stedet fokusere på at nedbringe bureaukratiet og understøtte de resultater, vandselskaberne allerede har skabt på baggrund af en succesfuld selskabsdannelse. Der skal bygges videre på succeserne i Vandsektorloven og ikke på fiaskoerne.

Forrige artikel Danmark må holde op med at fyre for gråspurvene Danmark må holde op med at fyre for gråspurvene Næste artikel Slagelse: Klimatilpasning skal tænkes ind i vores dagligdag Slagelse: Klimatilpasning skal tænkes ind i vores dagligdag