Dansk Skovforening i replik: Klimabevægelse overser helheden, når de kritiserer biomasse

Der findes ingen grønne alternativer, der kan erstatte den bæredygtige biomasse i energiforsyningen og sikre forsyningssikkerheden, skriver Anders Frandsen.

Caroline Bessermann fra Den Grønne Ungdomsbevægelse skriver i et debatindlæg i Altinget 15. september, at EU bør fjerne træbiomassens status som vedvarende energikilde. Brugen af træ til energi er til skade for klimaet, lyder påstanden.

Det er rigtigt, at træbiomasse udleder CO2, når den bliver brændt af. Men træbiomasse indgår i et kredsløb, hvor den udledte CO2 bliver optaget igen i den bæredygtigt forvaltede skov.

Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet, fastslog da også i en analyse tidligere på året, at ved brug af bæredygtig biomasse opstår der et ligevægtspunkt, hvor den akkumulerede udledning ikke længere stiger, fordi den modvirkes af skovenes genoptag af CO2.

Analysen understreger, at mens de akkumulerede udledninger fra træbiomasse genoptages i nye træer, fortsætter udledningerne fra brug af olie og gas med at stige i det uendelige.

Næsten to tredjedele af Danmarks vedvarende energi kommer fra biomasse, og i øjeblikket er alternativet til biomasse at skrue op for brugen af fossile brændsler. Og det vil være en helt forkert vej at gå.

Alternativerne findes ikke

I Dansk Skovforening bakker vi op om de eksisterende høje bæredygtighedskriterier til biomasse. I Danmark dyrkes skovene med det sigte at levere træ til klimavenlige produkter.

Træflis er her et restprodukt fra produktionen af kvalitetstræ til andre formål, eksempelvis i byggeriet, hvor det kan substituere stål og beton, som har et langt tungere CO2-aftryk.

Der findes i dag ikke grønne alternativer, der kan erstatte den bæredygtige biomasse i energiforsyningen og sikre forsyningssikkerheden. Det gælder både i forhold til sol og vindenergi, hvor produktionen jo i en vis udstrækning afhænger af vejrforholdene, men det gælder også i forhold til at sikre en robust energiforsyning, når vi eksempelvis oplever, at vi på kort tid skal frigøre os fra brug af eksempelvis russisk gas.

{{toplink}}

Det er altid godt at forholde sig kritisk til vores energiforsyning, men det er vigtigt at se det i et helhedsperspektiv. Det var formentlig også grunden til, at Ungeklimarådet tidligere på året påpegede, at der er brug for bæredygtig biomasse som led i den grønne omstilling.

Ikke mindst da bæredygtigt produceret biomasse i fremtiden vil kunne bidrage til at trække CO2 ud af atmosfæren gennem brug af BECCS-teknologi. Der er således masser af gode grunde til at bruge biomasse, hvis man vil styrke såvel forsyningssikkerheden som den grønne omstilling. 

Forrige artikel Forsker: Den energipolitiske enighed i EU er ved at smuldre på grund af vestlige landes utålmodighed Forsker: Den energipolitiske enighed i EU er ved at smuldre på grund af vestlige landes utålmodighed Næste artikel Mette Reissmann revser regeringen: Det er uklogt at nedlægge 30 procent af den billigste fjernvarmeproduktion Mette Reissmann revser regeringen: Det er uklogt at nedlægge 30 procent af den billigste fjernvarmeproduktion