Dansk Erhverv: Mere affald til virksomhederne

REPLIK: Kommunerne skal understøtte den grønne omstilling i stedet for at være markedsaktører og konkurrere på ulige vilkår med private aktører. Det skriver chefkonsulent i Dansk Erhverv Anders Bjerrum i en replik til KL.

Af Anders Rune Bjerrum
Chefkonsulent i Dansk Erhverv

Den danske affaldssektor har en naturlig plads i fremtidens cirkulære økonomi, hvor affald bliver genbrugt som en ressource, og hvor hensynet til økonomien går hånd i hånd med miljøhensyn.

Så langt er vi i Dansk Erhverv enige med Jørn Pedersen fra Kommunernes Landsforening (KL), som for nylig her på sitet slog til lyd for den cirkulære økonomis fordele.

Lad os gøre det, vi er bedst til
Men her hører enigheden øjensynlig også op, for i Dansk Erhverv ønsker vi i modsætning til Jørn Pedersen, at private virksomheder skal spille en central rolle på fremtidens affaldsmarked, der bliver et afgørende element i den cirkulære økonomi.

En forudsætning for, at Danmark kan få et effektivt og velfungerende affaldsmarked, er, at den eksisterende ’kommunale’ affaldssektor bliver udsat for konkurrence.

Det politiske formål med den danske affaldssektor er blandt andet at fastholde en høj miljøkvalitet kombineret med økonomisk effektivitet og et velfungerende marked samt effektiv administration. Her bør kommunerne sikre en effektiv service og en gennemskuelig administration, mens virksomhederne gør det, de er bedst til, nemlig genanvendelse og teknologiudvikling.

Virksomhederne har både incitament til at genavende og den nødvendige viden til at føre genanvendelsen ud i livet – til gavn for både jobskabelse og eksport. Og der er meget på spil for det danske samfund.

Brug for friske øjne
En analyse fra Ellen McArthur Foundation og McKinsey & Co. vurderer, at en generel omstilling af dansk økonomi til cirkulær økonomi frem til 2035 vil kunne øge bruttonationalproduktet med 45 mia. kr. ekstra, en stigning på 1,4 pct. Samtidig vil eksporten gå 3-6 procent frem, arbejdsindkomsten vil vokse med et beløb, der svarer til 13.000 ekstra job, ressourceforbruget vil blive halveret, mens CO2-udledningen vil falde 3-7 procent.

Gevinsterne er til at få øje på, men den danske affaldssektors bidrag halter.

Vi er for eksempel bagefter, når det gælder genanvendelse af husholdningsaffald. Mere end 70 procent af de årlige 2,7 mio. ton affald fra de danske husholdninger går op i røg i kommunale forbrændingsanlæg, så der er brug for friske øjne på sektoren.

Lige forretnings- og konkurrencemæssige vilkår
Vi må revidere kommunernes lovbestemte ret til at håndtere virksomhedernes blandede affald og husholdningsaffaldet, herunder metal, pap, glas, mad og plastic, der har forretningsmæssig værdi. Det private erhvervsliv skal have adgang til affaldet på lige fod med kommunerne på forretnings- og konkurrencemæssige vilkår.

Eksempelvis fremmer den nuværende lovgivning ikke nødvendigvis en bæredygtig håndtering af affaldet på grund af den kommunale anvisningsret, hvor kommunen kan have en interesse i at anvise affaldet til egne anlæg, uden at private virksomheder har mulighed for at byde ind, hvorefter affaldet med stor sandsynlighed forbrændes.

Jo mere affald til virksomhederne, jo bedre kan de udvide forretningsgrundlaget og udvikle teknologien.

Dialog går forud for implementering
Samtidig skal der orden i den kommunale regeljungle, hvor der er behov for mere ensartet regulering på tværs af de 98 kommuner. Det kræver oprydning og harmonisering af kommunernes alt for forskellige affaldsregler og tilsyn – gerne gennem en mere sammenhængende koordinering af området og i dialog med det lokale erhvervsliv.

God dialog er en forudsætning for god implementering.

Et vigtigt affaldsår
2016 bliver et vigtigt ’affaldsår’, hvor EU-Kommissionens udspil om cirkulær økonomi skal forhandles, mens regeringen lige nu barsler med en reform af den danske affaldssektor.

Miljø- og fødevareministeren og Energi-, forsynings- og klimaministeren har begge tilkendegivet, at regeringen ønsker en mere markedsbaseret tilgang til genanvendelse og øget konkurrenceudsættelse i affaldssektoren.

Det vil kræve lige konkurrencevilkår, regelforenkling, bedre genanvendelse, samt gennemsigtighed og effektiv service i forvaltningen, så virksomhederne ved, hvad de eksempelvis betaler for i form af forskellige gebyrer - og ved, hvordan og hvorfor de skal efterleve mange forskellige regler på affaldsområdet.

Kommunerne skal understøtte den grønne omstilling i stedet for at være markedsaktører og konkurrere med private aktører på ulige vilkår. Lad os i stedet få ordentlige og effektive spilleregler og dermed for alvor gang i den grønne omstilling.

Forrige artikel Affaldsforening: Biogas har størst potentiale for transporten Affaldsforening: Biogas har størst potentiale for transporten Næste artikel KL: Klimainvesteringerne er gået i stå KL: Klimainvesteringerne er gået i stå