Bosch og varmepumpeindustrien: Omlægning til fjernvarme kan ramme boligejernes pengepung

Danskernes udskiftning af gas med fjernvarme er ikke altid glædeligt for boligejernes pengepunge. For der mangler transparens om det økonomiske aspekt af fjernvarmekonvertering, hvilket kan resultere i ærgerlige overraskelser, skriver Jens Henrik Mæng og Brian Nielsen.

Af Jens Henrik Mæng og Brian Nielsen
Hhv. Nordic Marketing Director, Bosch og udvalgsformand for varmepumpeindustrien

Fjernvarmen har med rette fået stor opmærksomhed den seneste tid og er et vigtigt led i den grønne omstilling af det danske samfund.

Men trods den øgede opmærksomhed på det grønne alternativ til gas, mangler der fortsat transparens om det økonomiske aspekt af boligejernes fjernvarmekonvertering. I hvert fald hvis vi vil give boligejerne et oplyst grundlag at handle ud fra, når de vælger fjernvarmen til frem for andre miljøvenlige alternativer.

Mellem 60-150.000 kroner. Sådan lyder prisen på størstedelen af investeringerne til fjernvarmekonvertering for boligejerne. Samtidig betyder valget af fjernvarme også, at boligejernes årlige udgifter til opvarmning kan risikere at blive det samme eller dyrere end de udgifter, de havde med gaskedlen.

Derfor kan man passende stille spørgsmålet: Hvorfor sikrer regeringen og energikrisestaben Nekst ikke et transparent billede af, hvad det koster i investering og opvarmningsudgifter at skifte til det lokale fjernvarmeværk?

Spørgsmålet er især relevant taget i betragtning, at alle kan se, hvad elektricitet eller naturgas koster. Så hvorfor skal det være anderledes med fjernvarmen?

Det handler ikke om, at fjernvarmen ikke er et godt alternativ til olie og gas. Det er det. Men man bør altid give boligejerne de bedste forudsætninger for at vælge den rette varmeløsning til den enkelte.

Især fordi det rent økonomisk kan betyde store, omkostningsfulde overraskelser, såfremt boligejerne ikke er blevet gjort opmærksomme på investeringspriserne og de årlige udgifter til opvarmning. Det gælder fjernvarmen, men det gælder også alle andre varmeløsninger.

Hvis regeringen ønsker at hjælpe boligejerne med at træffe de rette beslutninger, når det kommer til den grønne omstilling, bør Nekst arbejde for at sikre transparens.

På den måde skaber vi et ærligt og klart billede af alternativerne til gas og olie, samtidig med at vi hjælper boligejerne godt på vej til at træffe den beslutning, der giver mening for dem, hvad angår valg af varmekilde.

{{toplink}}

Forrige artikel IT-direktører: Regeringen kan realisere klimamål med grønne digitale løsninger, vi allerede har til rådighed IT-direktører: Regeringen kan realisere klimamål med grønne digitale løsninger, vi allerede har til rådighed Næste artikel Akademikerne: Seniorer i job skal ikke begrænses af egen eller andres alderisme Akademikerne: Seniorer i job skal ikke begrænses af egen eller andres alderisme