Adelskov: Får vi alle hurtigt bredbånd i 2020?

DEBAT: Udbredelsen af mobildækning og bredbånd kan ikke klares af markedskræfterne alene, skriver Thomas Adelskov, borgmester i Odsherred Kommune. Han mener, at regeringen bør indføre forsyningspligt og bindende mål for bredbåndsdækningen i landets tyndtbefolkede områder.

Af Thomas Adelskov (S)
Borgmester i Odsherred Kommune

Odsherred Kommune kender om nogen behovet for mobil- og bredbåndsdækning og de problemer, det giver, når der ikke er mobildækning i et område. Jeg er løbende i kontakt med borgere, virksomheder, sommerhusejere samt kommunale medarbejdere, som beretter om huller i mobildækningen og problemer med at opnå en tilstrækkeligt stabil og hurtig bredbåndsdækning.

Regeringens mål for bredbånd og mobildækning
I den netop indgåede aftale om en vækstplan for digitalisering i Danmark fastholdes regeringens mål om, at alle husstande og virksomheder senest i 2020 har adgang til en bredbåndsforbindelse med mindst 100 Mbit/s download og 30 Mbit/s upload, samt at alle skal have god adgang til mobiltelefoni i Danmark.

Med aftalen lægges der op til flere udmærkede initiativer, fx frigørelse af en ny frekvens til mobilt bredbånd, dækningskrav i kommende frekvensauktioner, koordinering af gravearbejder m.m. Det er alt sammen tiltag, som på sigt vil give borgere, virksomheder og turister bedre mobil- og bredbåndsdækning i landet som helhed.

Jeg undrer mig dog over, at regeringen i den aftalte vækstplan fastholder kravet om, at udbredelsen af bredbånd og mobiltelefoni fortsat skal ske på markedsvilkår. Odsherred og en række andre kommuner kan ikke holde til, at vores mindre bysamfund, land- og sommerhusområder sættes bagud i den digitale udvikling, alene fordi tele- og bredbåndsselskaberne ikke kan se en forretning i at forbedre tilgængeligheden til højhastighedsnetværk og god mobildækning. Jeg mener, at regeringen med vækstplanen burde have indført bindende mål for bredbåndsdækningen og samtidig have indført en forsyningspligt i de tyndt befolkede områder af landets kommuner. Kun på den måde kan alle husstande og virksomheder få adgang til de ønskede bredbåndshastigheder og mobildækning i Danmark.

Kommunernes rolle 
Af vækstplanen for digitalisering af Danmark fremgår det, at kommunerne pålægges opgaver i forhold til at styrke lokal mobil- og bredbåndsdækning. Kommunerne skal identificere sammenhængende områder med dårlig dækning, og kommunerne opfordres til at fastsætte lokale mål for bredbånds- og mobildækningen, finansiere lokale mobil- og bredbåndsprojekter m.m.

Jeg synes egentligt ikke, at det er rimeligt at pålægge kommunerne yderligere opgaver og udgifter. Men fair nok! Hvis vi påtager os opgaven med at identificere hullerne i mobil- og bredbåndskortlægningen i kommunerne, så må det være statens samt tele- og bredbåndsselskabernes opgave efterfølgende at lukke hullerne, således at vi også i yderområderne får den ønskede mobil- og bredbåndsdækning.

Forrige artikel Besynderligt brud med dansk miljøpolitik Besynderligt brud med dansk miljøpolitik Næste artikel Den fjernvarme-saglige rute Den fjernvarme-saglige rute