Nyhedsoverblik

NYHEDSOVERBLIK: Omstilling til grøn økonomi / Solide vækstrater i energibranchen / Kommuner søger støtte til reducering af kvælstof mod Lillebælt / Kvalitetsledelse ved Natur og Miljø i Aarhus Kommune bærer frugt.

Omstilling til grøn økonomi er et forslag, som er fremsat af miljøminister Ida Auken (SF), hvor ministeren har nedsat et Erhvervspanel, som skal give bud på, hvordan danske virksomheder kan producere mere med færre ressourcer.

I løbet af det næste halve år skal Erhvervspanelet hjælpe danske virksomheder til at udnytte de forretningsmuligheder der ligger i, at verdens samlede materialeforbrug siden 1995 er steget med 1500 procent. Pointen er at virksomhederne skal omstille sig til grøn økonomi, hvor de bruger de samme ressourcer igen og igen, der er til gavn for vækst og miljø.

"Regeringen er optaget af, at danske virksomheder fører an i det grønne erhvervseventyr. Vi skal gribe mulighederne og koble den grønne dagsorden med vækst, så vores svar på krisen bliver at gøre ressourceeffektiviteten til en vækstmotor - med flere arbejdspladser som resultatet. Hvis vi i Danmark gør det bedre, hurtigere og mere innovativt end de andre, bliver omstillingen ikke bare en gevinst for verdens ressourcer og det hjemlige miljø, men i allerhøjeste grad også for danske virksomheders konkurrenceevne og eksportmuligheder i verden," udtaler miljøminister Ida Auken i en pressemeddelelse.

Erhvervspanelet består af 16 personer fra virksomheder, erhvervsorganisationer, forskningsmiljøer, grønne organisationer og arbejdsmarkedets parter.

Solide vækstrater i energibranchen øger Rambølls omsætning og medarbejderantal. Omsætningen voksede i 2011 med 13 procent, hvilket resulterede i, at medarbejderantallet voksede med mere end 550 ansatte i koncernen Rambøll, skriver energy-supply.dk

De solide vækstrater skyldes i høj grad opkøb af energi og olie- og gasvirksomheder. Rambøll koncernen voksede med hele 14 virksomheder, der var repræsenteret i blandt andet de nordiske lande, men også Storbritannien, der stod for det største opkøb af rådgivervirksomheden Gifford.

"Vi har i løbet af 2011 foretaget såvel strategiske opkøb som frasalg af forretningsenheder for at skabe fundamentet for fortsat lønsom vækst. Vi er i global konkurrence, så vi har ligeledes fokuseret på at styrke vores forretningsmodel, hvor medarbejdere globalt bringes i spil der, hvor det giver os konkurrencemæssige fordele. Ved at se mulighederne i international arbejdsdeling sikrer vi høj konkurrencedygtighed, når vi går efter at vinde interessante projekter," udtaler koncernchef Flemming Bligaard Pedersen til energy-supply.dk

7 kommuner søger støtte til projekter, der skal reducere udledning af kvælstof til Lillebælt.

Regering besluttede, at 7 kommuner (Hedensted, Vejle, Fredericia, Kolding, Haderslev, Aabenraa og Sønderborg), skal implementere nye vådområder, der skal afvande landbrugets kvælstof til Lillebælt med godt 27 tons om året.

Derfor søger de nævnte kommuner nu støtte hos Naturstyrelsen om ressourcer, der kan hjælpe dem med at etablere de nye vådområder.

Forud for de nye vand- og naturplaner er gået en periode med forundersøgelser og dialog mellem landbruget og kommunerne.

"Landbruget er bevidst om, at vådområder er en god måde at reducere udledningen af kvælstof til vores vandmiljø. I tilgift genskaber vi nogle gode naturområder til gavn for dyre- og plantelivet og de lokale beboere. Der er allerede gennemført et vådområdeprojekt på 6 ha i Aabenraa Kommune ved Sandskær," fortæller Christian Kloppenborg-Skrumsager, gårdejer og formand for Plan- og Miljøudvalget i Kolding, som for nylig har overtaget formandskabet for den såkaldte Vandoplandsstyregruppe Lillebælt, skriver Vejle Kommune.

Projektet sker som led i opfyldelsen af de mål, EU har opsat for at sikre god tilstand i vandmiljø og natur i EU. Opgaven medfinansieres af EU.

Kvalitetsledelse ved Natur og Miljø i Aarhus Kommune bærer frugt, således lyder det fra en ny brugerundersøgelse, der er foretaget af Megafon. 

Resultatet af undersøgelsen viste at på alle natur- og miljøområder er over 80 procent af borgerne godt tilfredse med den behandling, de får. Det er et pænt stykke over landsgennemsnittet, skriver Århus Kommune. 

Natur og Miljø har arbejdet målrettet med kvalitetsledelse, hvilket har betydet, at med denne kvalitetspolitik vil Natur og Miljø leve op til sine mål om effektivitet, ensartethed og sikkerhed.

"Vi overvåger og bedømmer hele tiden vores måde at gøre tingene på. Vi spørger os selv, om vi har fundet den bedste måde at gøre det på. Eller om vi kan lave om på noget, så vi for eksempel kan træffe hurtigere afgørelser, uden at det går ud over den faglige kvalitet. Eller om vi for eksempel kan informere bedre om, hvordan og hvorfor vi træffer den konkrete afgørelse. Undersøgelsen viser, at vi er på rette vej," fortæller forvaltningschef Claus Nickelsen.

Kommunen skriver endvidere, at sagsbehandlingen i Natur og Miljø lever op til de lovbestemte krav til kvalitetsstyring i kommuner og har været certificeret af Det Norske Veritas siden 2009. Det er en del af loven, at kommunerne undersøger borgernes tilfredshed med sagsbehandlingen.

Login