Trine Bramsen reagerer på kritik fra russisk ambassadør: "Det er jo mageløst"

Den russiske ambassadør retter i et interview med Altinget en skarp kritik af regeringens Ukraine-politik. Nu svarer forsvarsminister Trine Bramsen igen.  

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) har ikke meget til overs for den kritik af Danmarks støtte til Ukraine, som den russiske ambassadør, Vladimir Barbin, leverer i et interview med Altinget.

Hun har tillagt Rusland aggressive hensigter med de baltiske lande, lyder det fra ambassadøren. Men det "har intet at gøre med virkeligheden" at gøre, mener han.

"Danmarks ønske om at opbygge en dialog med Rusland baseret på trusler og militært pres virker til at være uansvarlig for at sige det mildt,” siger Vladimir Barbin. {{toplink}}

Trine Bramsen er ikke overrasket over, at ambassadøren "ikke synes, at Ruslands adfærd med 100.000 soldater opmarcheret ved den ukrainske grænse er aggressiv", siger hun.

"Jeg synes, de russiske krav strider med de principper, vi som nation står fast på. Jeg mener, vi som allierede med de baltiske lande, har et ansvar for at svare igen overfor den opførsel.” 

“Hvis den russiske ambassadør føler sig trådt over tæerne, er det måske fordi, budskabet om demokratiske lande, gør ondt. Jeg kan sige meget klart, at ingen i Nato ønsker en militær konflikt – og det håber jeg oprigtigt ikke, at Rusland ønsker. Men 100.000 russiske soldater ved den ukrainske grænse sender et noget andet signal." 

"Det kan jo næppe overraske"

Ifølge ambassadøren er det bidrag, Danmark har sendt i form af en ekstra fregat og fly til Baltikum, at føre dialog gennem trusler og militært pres, hvilket han kalder uansvarligt. Hvordan stiller du dig over for den anklage? 

“Jeg er glad for, at Rusland lægger mærke til, at vi i Danmark står op for de værdier, vi tror på. Bidraget er til Nato-alliancen, så jeg må forstå, at han mener hele Nato står for noget forkert. Det kan jo næppe overraske.” 

I interviewet afviser ambassadøren at udelukke, at Rusland svarer militært igen på den trussel, Nato ifølge ham udgør.

”Hvis russiske bekymringer fortsat bliver ignoreret, kan militærtekniske reaktioner, der skaber lignende sårbarheder for Nato-landenes nationale sikkerhed samt en reduktion af de eksisterende militære trusler mod Ruslands sikkerhed, ikke udelukkes,” siger Vladimir Barbin.  

Det giver forsvarsministeren ikke meget for.

“Det er jo mageløst, at man mener Danmark optrapper konflikten, og så kommer med sådan et udsagn. Vores medlemskab af Nato er en stolt arv. Vi har et klart ønske om, at vores folk kan leve i fred og fordragelighed. Men vi har også en holdning til, at demokratier skal have lov til at være demokratier," siger Trine Bramsen.

“Rusland kan ikke diktere hvad hverken de baltiske lande, Ukraine, Sverige eller Finland må og kan. Det er et vigtigt princip i at være et land i sin egen ret. Vi står på demokratiet og de her landes side. Det kommer vi til at gøre i fremtiden.”

Forrige artikel Biden nominerer ambassadør til Danmark Biden nominerer ambassadør til Danmark Næste artikel Danmark skruer op for indsatsen i Ukraine: “Der er momentum til at bryde med Rusland” Danmark skruer op for indsatsen i Ukraine: “Der er momentum til at bryde med Rusland”