Kofod: Forsvarsforbeholdet er ingen forhindring for at være i hjertet af EU

Danmark skal ind i hjertet af EU. Lige præcis den formulering i regeringens nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi har vakt opsigt.

For kan man komme det, og så samtidig holde fast i ikke at deltage i EU's forsvarssamarbejde?

Ja, slog udenrigsminister Jeppe Kofod (S) fast, da den nye strategi tirsdag eftermiddag var til debat i Altingets gård i København. For forsvarsforbeholdet er ingen hindring for Danmarks nuværende ageren og ambitioner.

”Der er ikke noget i forsvarsforbeholdet, som gør, at vi ikke kan føre den udenrigs-, forsvars- og sikkerhedspolitik, som vi gerne vil. Den dag forsvarsforbeholdet forhindrer os i at føre den udenrigs-, forsvars- og sikkerhedspolitik, som Danmark skal føre for at passe på vores land, den dag skal vi tage et opgør med forbeholdet. Men der er vi slet ikke. Tværtimod,” understregede Jeppe Kofod.

USA kigger ind ad

Udenrigsministeren deltog i debatten sammen med blandt andre Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, der gerne så forsvarsforbeholdet fjernet.

”Når man ønsker at være i hjertet af Europa, så indbefatter det selvfølgelig også, at man tager et opgør med forsvarsforbeholdet. For selvom USA's nuværende præsident, Joe Biden, gør det på en pænere måde end sin forgænger, Donald Trump, så fortsætter han strategien med, at USA kigger mere og mere ind ad. Derfor må Europa tage mere og mere ansvar,” sagde Michael Aastrup Jensen.

{{toplink}}

Han fik opbakning fra et af regeringens støttepartier, de radikale.

”Vi står i en situation, hvor det er tydeligt for ret mange, at sikkerhed fylder rigtig meget. At vi har behov for at styrke vores sikkerhed i Europa. Blandt andet ved at afskaffe det danske forsvarsforbehold, så vi kan melde os fuldtonet ind i den del af det europæiske samarbejde,” fastslog de radikales EU-ordfører Anne Sophie Callesen.

Udenrigspolitisk dværg

Når Danmark skal ind i hjertet af EU, så handler det for Jeppe Kofod og regeringen ikke så meget om det konkrete forsvarssamarbejde, men mere om generelt at presse EU op i det, som ministeren selv kalder en ”global vægtklasse”.

”EU er en økonomisk sværvægter, men en udenrigspolitisk dværg. Det er vi nødt til at lave om,” fastslog Jeppe Kofod.

Han vil gøre EU bedre til at kæmpe for vestlige værdier.

{{toplink}}

”For mig at se, så skal vi have styrket EU's evne til at føre en værdikamp i verden. Det kræver at den økonomiske vægt, som EU har, bliver omsat til at fremme demokrati og menneskerettigheder, den internationalt regelbaserede orden, klimakampen og arbejdstagerrettigheder. Det er vigtigt at bruge EU til,” påpegede Jeppe Kofod.

Ny europa-politisk aftale 

I forbindelse med præsentationen af den nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi annoncerede statsminister Mette Frederiksen, at regeringen vil indkalde Folketingets partier til forhandlinger om en ny europa-politisk aftale. Hun satte dog ikke nogen tidshorisont på.

Da den socialdemokratiske mindretalsregering kom til i juni 2019 stod det i det såkaldte forståelsespapir, som regeringen og støttepartierne Enhedslisten, SF og de radikale blev enige om, at der skulle laves en ny europa-politisk aftale.

{{toplink}}

Forrige artikel Gense udenrigsministeren i debat om regeringens nye udenrigsstrategi Gense udenrigsministeren i debat om regeringens nye udenrigsstrategi Næste artikel Ekspert: Muligheden for at vælge Nato er mere værd for finnerne end et medlemskab Ekspert: Muligheden for at vælge Nato er mere værd for finnerne end et medlemskab