Forskningsråd: Skab rum til eksperimenter i et balanceret forskningssystem

DEBAT: Der er behov for flere midler til de uforudsigelige og kreative forskningsidéer, hvis Danmark skal forblive et ”forskningsmirakel”, skriver bestyrelsesformand for Det Frie Forskningsråd, Peter Munk Christiansen.

Af Peter Munk Christiansen
Professor og bestyrelsesformand, Det Frie Forskningsråd

Det går godt for dansk forskning. Vores bidrag til verdens forskning er langt større, end landets størrelse tilsiger. Det kan vi være stolte af. Det kommer den enkelte og samfundet til gavn. Udlændige, der har analyseret ”det danske forskningsmirakel”, tilskriver ikke mindst succesen Danmarks ambitiøse investeringer i forskning i et balanceret system, hvor basismidler suppleres med konkurrenceudsatte midler til såvel strategiske satsninger som forskerinitierede aktiviteter af varierende størrelse.

Det Frie Forskningsråd investerer i forskning udbudt i konkurrence baseret på forskerens egne originale ideer. Rådets fokuserer på mindre projekter – i hvert fald sammenlignet med større centersatsninger. Med indsatsen sikres, at lovende forskere får rum til at eksperimentere og forfølge deres banebrydende ideer samtidigt med, at de mest talentfulde støttes i en videre forskningskarriere.

Færre forskningsmidler
Rådet har det seneste årti fået en faldende andel af de offentlige forskningsmidler. Det bekymrer os, fordi vi kerer os om, at det balancerede fundament for Danmark som en stærk forskningsnation forbliver intakt. Et fundament, hvor der fortsat er plads til uforudsigelige eksperimenter, hvor man bryder mønstre og sætter ting sammen på en ny måde. Eller som professor Rane Willerslev for nyligt udtalte: ”Videnskab er at risikere noget”.

De faldende midler bekymrer os også, fordi vi ved, at vores indsats virker og er et vigtigt led i kæden af indsatser. Forskning støttet af rådet bliver citeret langt mere end den gennemsnitlige videnskabelige artikel, og samtidigt kan vi se, at vores bevillingsmodtagere får et boost til deres karriere, får opbygget et internationalt netværk og bliver i stand til at lede større perspektivrige forskningsaktiviteter, for eksempel i regi af European Research Council, Grundforskningsfonden eller Innovationsfonden.

Manglende økonomi hæmmer forskningen
Forskningsminister Esben Lunde Larsen (V) har sat fokus på forskningsfrihed og forskernes mulighed for at forfølge deres ideer. Det er en debat, vi hilser velkommen i Det Frie Forskningsråd. Dansk forskning har brug for rum til eksperimenter og kreativitet – uafhængigt af institutioners og politikeres strategier. Men forskningsfriheden gør det ikke alene, hvis danske forskere skal have optimale muligheder for at bidrage til forskning og udvikling, så Danmark også i fremtiden kan være blandt verdens bedste samfund.

Der er behov for, at man fra politisk hold hjælper med at imødegå de smerteligt lave succesrater i forskningsrådene. Det Frie Forskningsråd modtager hvert år rigtigt mange perspektivrige ansøgninger af høj kvalitet. Langt flere end rådet har midler til at støtte. Det er ærgerligt, både for samfundet og den enkelte forsker.

Det er ærgerligt for samfundet, fordi vi ikke får udfoldet banebrydende forskningsideer med et endnu ukendt potentiale for at ændre vores liv og levevis. Samtidigt vil vi fra rådets side gerne støtte flere unge talenter, for eksempel via postdoc stipendier, så vi kan få det optimale ud af de senere års oprustning på ph.d.-området. Og vi vil i det hele taget gerne skabe endnu mere plads til eksperimenteren og risikovillighed.

'Forskningsmiraklet' svækkes
Lave succesrater er også ærgerlige for forskerne, fordi for mange ulejliges med at udarbejde ansøgninger. I rådet arbejder vi med at lette de administrative krav til ansøgninger til rådet, og vi arbejder med at give  endnu klarere afslagstilbagemeldinger, så den enkelte forsker får et tydeligt billede af, hvorvidt det er perspektivrigt for vedkommende at søge i rådet igen.

Internationalt investeres markant i forskning og udvikling, og kampen om forskningstalenterne er hård. Derfor må vi værne om og udbygge ”det danske forskningsmirakel”. Vi har brug for, at man fra politisk side sikrer et fornødent investeringsniveau i alle de forskellige forskningsindsatser og sikrer rum til eksperimenter. I Det Frie Forskningsråd er vi bekymrede for, at det balancerede fundament for forskningsmiraklet er ved at vakle.

Forrige artikel EVA: Fornuftigt at holde øje med afkastet af uddannelsesinvesteringer EVA: Fornuftigt at holde øje med afkastet af uddannelsesinvesteringer Næste artikel LA: Beskyt den frie og kritiske tanke LA: Beskyt den frie og kritiske tanke