Veterinær sikkerhed forsvinder fra Jylland

DEBAT: Provinsen i almindelighed og Jylland i særdeleshed er hjemsted for dambrug og avl af fjerkræ og pelsdyr. Derfor er det himmelråbende ulogisk og urimeligt, at DTU Veterinærinstituttets afdeling i Aarhus skal lukkes, skriver dagens debattør.

Kaj Møldrup Christensen (S),
Tidligere medlem af det midtjyske regionsråd

Hermed fjernes betjeningen af kunderne blandt producenterne, erhvervene og de praktiserende dyrlæger på vigtige felter, f.eks. forebyggelse og bekæmpelse af sygdomme hos fisk, fjerkræ, pelsdyr og vildt. Afdelingen i Aarhus har desuden et tæt samarbejde med de veterinære myndigheder i form af rådgivning og deltager i det veterinære beredskab for smitsomme sygdomme. 

Lukkes trods overskud
I 2010 var Aarhus-afdelingen alene om at levere et overskud, nemlig knap en million kroner, mens afdelingerne på Bülowsvej på Frederiksberg og øen Lindholm, hvis lukning også har udløst skarpe, lokale protester, har bidraget med et underskud på ca. 40 og 25 millioner kroner til det negative resultat for DTU på det veterinære område.
Gennem mange år har forskerne i Aarhus været førende med at hente penge hjem fra EU, og alene sidste år blev det til omkring 19 millioner kroner eller næsten halvdelen af Veterinærinstituttets samlede eksterne indtægter. En lukning vil betyde tab af kompetencer og langt ringere mulighed for at skaffe penge udefra.

Kostbar midlertidig flytning
Alligevel er Veterinærinstituttets afdeling på Hangøvej 2 i Aarhus med omkring 60 medarbejdere dømt til lukning, og ledelsen og bestyrelsen for DTU vil oven i købet trumfe en midlertidig flytning igennem, hvilket virker endnu mere skadeligt og skævt. Rokaden til midlertidige lokaler på Frederiksberg skal ske allerede i 2012, mens den endelige placering først kan finde sted i Lyngby i 2015 eller 2016.

Ledelsen hos DTU har angivet en besparelse på ca. fem millioner kroner årligt ved den manøvre, hvilket er kraftigt imødegået af medarbejderne. De kan dokumentere, at der bliver tale om en underskuds-forretning på grund af store udgifter til midlertidige kontorer og laboratorier, hønsehuse, stalde til fisk og mink, højere huslejer og udgifter til drift af bygninger og midlertidig flygtning, tab af eksterne indtægter til forskning på omring 10 millioner pr. år osv. Den samlede bet over tre år er beregnet til 45-60 millioner kroner.

Både fagligt og økonomisk forekommer det helt forkert at fjerne den veterinære service og sikkerhed fra kerneområderne for vigtige erhverv som avl af pelsdyr og fjerkræ og dambrug. En kostbar midlertidig flytning vil være provokerende frås med pengene og kalde højt på ansvarlige politikeres indgriben. Og det skal være nu for at hindre en skandale!

Forrige artikel Taxametre bør være mærkesag Næste artikel Universitetsuddannelser der kan bruges – tak!