Venstre-veteran tager over efter Esben Lunde

SKIFTEDAG: Den nye uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs (V) glæder sig over at komme tilbage til uddannelsesområdet. Den garvede Venstre-politiker skal både forsvare regeringens besparelser og lande en stor reform af taxametersystemet.

Ulla Tørnæs havde regnet med at skulle lægge vasketøj sammen mandag og afsted til Bruxelles tirsdag. I stedet skal hun nu ruste sig til at reformere taxametersystemet og forsvare de største besparelser på forskning og uddannelse i årevis.

Det så dog ikke ud til at skræmme den rutinerede minister, der mandag overtog stafetten i Uddannelses- og Forskningsministeriet fra Esben Lunde Larsen. Nærmere tværtimod.

”Jeg vender tilbage og kommer hjem til et område, der er noget af det allervigtigste, nemlig hvordan vi ruster de unge til at begå sig i en globaliseret verden,” siger Ulla Tørnæs.

Den nye minister pegede på, at hun trods 11 år med fokus på andre politiske felter ikke har sluppet interessen for uddannelsesområdet.

Den traditionelle overdragelse af ministeriet mandag blev indledt med, at den afgående minister, Esben Lunde Larsen (V), fik ros fra sin departementschef Agnete Gersing for den energiske arbejdsindsats, mens Esben Lunde Larsen omvendt roste medarbejderne for deres viden, indsigt og evne til at udfordre den politiske chef.

Hårdt program
Den nye minister understregede, at regeringens politik ikke ændrer sig ved ministerskiftet, men at hun håber på plads til nye ideer og initiativer i det vidtfavnende ministerium.

Ulla Tørnæs lander midt i efterdønningerne af de største besparelser på forsknings- og uddannelsesområdet i årevis. Allerede i morgen skulle ministeren have været i samråd om konsekvenserne af de store besparelser. Det samråd er nu udsat, så ministeren får tid til at sætte sig ind i tallene.

”Jeg skal lige have mulighed for at sætte mig ind i besparelserne,” forklarer Ulla Tørnæs.

Derudover er der lagt op til et omfattende arbejde i forhold til at skabe en ny tilskudsmodel for uddannelserne i stedet for taxametermodellen. Esben Lunde Larsen efterlader også et mål om at styrke dannelsen i uddannelserne i ministeriet, men det er en opgave, der ligger uden for regeringsgrundlaget.

Masser af erfaring
Statsminister Lars Løkke Rasmussen pegede i forbindelse med ministerudnævnelsen på Ulla Tørnæs' store erfaring, blandt andet fra undervisningsområdet.

Ulla Tørnæs blev for femten år siden undervisningsminister i Anders Fogh Rasmussens regering. Den post beholdt hun i fire år, til hun i 2005 blev udviklingsminister.

I løbet af sin tid i Undervisningsministeriet stod hun bag en lang række reformer, blandt andet af de store uddannelser til lærer-, sygeplejerske- og pædagoguddannelsen.

Hun stod også bag en stor reform af gymnasierne, som siden er blevet kritiseret af hendes partifæller og ministerkollegaer Bertel Haarder og Claus Hjort Frederiksen. Hjort har været ude og undsige reformen, og han mener, at partiet i sin tid må have været ”ramt af en psykose”, da aftalen blev godkendt. Tørnæs selv har dog haft svært ved at forstå kritikken.

Udskiftet af Løkke
I foråret 2010 lavede den nye statsminister Lars Løkke Rasmussen en større regeringsrokade, hvor en række ministre fra Anders Fogh Rasmussens statsminister tid blev afløst. En af dem var Ulla Tørnæs, som måtte vige pladsen for Søren Pind.

Ulla Tørnæs stillede i 2013 op til kommunalvalget som spidskandidat i Holstebro, men Venstre fik ikke nok stemmer til at slå den siddende S-borgmester, H. C. Østerby.

Det kan godt være, at statsminister Lars Løkke Rasmussen valgte at udskifte Ulla Tørnæs på posten som udviklingsminister tilbage i 2010. Men i går var det faktisk anden gang, statsministeren havde brug for den driftsikre veteran.

For halvandet år siden blev Ulla Tørnæs nemlig hentet ind til tjansen som spidskandidat for Venstre til Europa-Parlamentsvalget, da Ellen Trane Nørby var blevet gravid og derfor måtte træde til side.

Valgresultatet var skuffende for Venstre, der fik det dårligste resultat ved et valg til Europa-Parlamentet i 25 år. Lars Løkke Rasmussen påtog sig dog ansvaret for nederlaget, som kom midt i turbulensen omkring Venstre-formandens bilags-sager.

Forrige artikel Holstein: Rokade med sikre kort Holstein: Rokade med sikre kort Næste artikel S udskyder pinen: DIIS-flytning stadig på vippen S udskyder pinen: DIIS-flytning stadig på vippen