S: Sundhedsdata handler om tillid

DEBAT: Personfølsomme oplysninger skal naturligvis beskyttes, men det vil være skørt at lade viden fra anonyme data gå til spilde, skriver sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S). Borgerne stoler på systemet, og det skal de fortsat kunne, mener han.

Af Flemming Møller Mortensen (S)
Sundhedsordfører

Stoler du på din læge? Og stoler du på, at når du fortæller ham eller hende om dit helbred, så bliver disse oplysninger behandlet med den største diskretion og respekt?

Jeg er slet ikke i tvivl om, at langt de fleste danskere vil svare ja på disse spørgsmål. For det handler grundlæggende om tillid, og vi har tillid til vores sundhedsvæsen og de dedikerede mennesker, der arbejder i det. Heldigvis. Og sådan skal det blive ved med at være.

Både fordi et sundhedsvæsen slet ikke kan hænge sammen uden den lim, som tilliden mellem sundhedsprofessionelle og borgere udgør. Men også fordi, at anonymiserede oplysninger er en afgørende brik i at sikre, at danske patienter får den bedste behandling af den højeste kvalitet, både nu og i fremtiden.

Patienten er ejermanden
Derfor er spørgsmålet om sundhedsdata et af de mest centrale på den sundhedspolitiske dagsorden lige nu. Fordi det på én og samme tid rummer unikke muligheder og dybe faldgruber, hvis vi ikke griber det rigtigt an fra politisk hold.

Fra socialdemokratisk side er holdningen klar: Personfølsomme data tilhører patienten. 

Disse data skal der virkelig tages hånd om med de rette sikkerhedsmæssige og lovgivningsmæssige rammer. Og her skal vi være villige til at investere det, der er nødvendigt. Vi har som samfund simpelthen ikke råd til andet.

Derudover skal vi sikre, at der er en større sammenhæng på tværs af sektorer, når det kommer til sundhedsdata. Også i den praktiske brug af data. 

Der er ikke noget at sige til, at patienterne synes, det er mærkeligt, hvis de om mandagen får taget en blodprøve på sygehuset og bliver henvist til egen læge, og når de så om torsdagen møder op i almen praksis, ja, så skal de have taget en ny blodprøve, fordi man her ikke kan se svarene fra sygehuset. Det må vi kunne gøre bedre.

Anonym data gemmer på guld til forskerne
Personfølsomme data er den ene side af regnestykket. Den anden side er den data, der er blevet anonymiseret, og som ikke længere kan vise tilbage til den enkelte patient. 

Den anonymiserede sundhedsdata er samfundets, og den er der intet forgjort i, at vores forskningsinstitutioner og industri får adgang til. Ja, faktisk har vi en pligt til at få det maksimale ud af den anonymiserede data, vi er i besiddelse af, så forskningen kan give os bedre behandling i fremtiden. 

Det er det bedste, både for den enkelte patient og for samfundet som helhed.

Derfor er det også vigtigt, at vi får lukket de huller, der er i indsamlingen af sundhedsdata, og ikke skaber nye. Fordi det billede, som anonymiseret sundhedsdata tegner af alle patientgrupper, skal være så fuldkomment som muligt. Data fra almen praksis skal opsamles og skal indgå i det samlede sundhedsdatabillede for Danmark.

På den måde kan vi som samfund sikre de bedste rammer for udvikling og forbedring af fremtidens sundhedsvæsen til gavn for patienterne.

 

Forrige artikel Professor: Uddannelsen af ledere i sundhedsvæsenet er på afveje Professor: Uddannelsen af ledere i sundhedsvæsenet er på afveje Næste artikel FA: Virkeligheden tilbage i uddannelsessystemet FA: Virkeligheden tilbage i uddannelsessystemet