Ny minister er et ”hyper-pragmatisk væsen” med begrænset manøvrerum

Jesper Petersen får nok at se til som ny uddannelses- og forskningsminister. Der skal implementeres en stor reform og en værdipolitisk kamp vil fortsætte. Han bliver en seriøs og pragmatisk minister, siger to politiske kommentatorer.

Straks Jesper Petersen får sat sig til rette i stolen som ny uddannelses- og forskningsminister venter der flere store opgaver, som hans forgænger, Ane Halsboe-Jørgensen lagde op til, men mangler at afslutte

Der venter både implementering af den store politiske aftale om at skabe flere uddannelser uden for de store byer - og et igangværende værdipolitisk slagsmål om, hvorvidt køns- og raceforskning i Danmark forklædes som politisk aktivisme.

Desuden får Jesper Petersen til opgave at give den danske forskningsverden endnu bedre forudsætninger for at levere resultater, der kan gavne den grønne omstilling og Danmarks klimaregnskab.

Ifølge Altingets politiske kommentator Erik Holstein er Jesper Petersen godt rustet til opgaven.

Han er nemlig både "velforberedt og seriøs":

"Han har nogle klare meninger om, hvad han vil med det. Som politisk ordfører fremstod han ofte som partisoldat, men han er en del af den gruppe der, ligesom Mattias Tesfaye, vil noget med politik, uden at være en tørvetriller," siger Erik Holstein og fortsætter:

"Det ville overraske mig meget, hvis han ikke kommer til at mestre posten," siger Erik Holstein.

Skal bygge udflytningsplan færdig

En af de største og mest akutte opgaver for Jesper Petersen bliver implementeringen af den store aftale om udflytning af videregående uddannelser som Folketinget og regeringen indgik kort før sommerferien.

"Jeg har bemærket, at det er et meget bredt samarbejde, den afgående minister har formået at skabe på området med den her aftale om styrkelse af uddannelser i hele landet. Den skal føres ud i livet," sagde Jesper Petersen ved præsentationen af den lille regeringsrokade mandag d. 16. August foran Amalienborg.

Ifølge den politiske aftale om udflytningsplanen venter der Jesper Petersen en implementeringsproces, hvor ministeriet i samarbejde med uddannelsessektoren skal lave planer for, hvordan og - vigtigst af alt - hvor uddannelsespladserne i Danmark skal være i 2030.

Ifølge politisk kommentator Lars Trier Mogensen er det svære arbejde dermed gjort - aftalen er indgået. Vi kan dermed forvente at se Jesper Petersen i rollen som teknokratisk minister i stedet for en ideologisk kriger med store projekter i baglommen.

Et "hyperpragmatisk væsen"

Det ligger derfor ikke til Jesper Petersens væsen at kaste sig forlæns ind i de værdipolitiske diskussioner, der foregår om blandt andet køns- og raceforskning, anporet af Henrik Dahl og Morten Messerschmidt, siger Lars Trier Mogensen:

"Han kommer ikke til at søge de konfrontationer, som Ane Halsboe-Jørgensen blev trukket baglæns ind i. Vi kommer til at se ham som en lidt mere teknokratisk forvalter af det brede politiske forlig, der er. Typemæssigt er han ikke en, der finder på store ideologiske projekter eller søger konfrontationer. Han er mere et hyperpragmatisk væsen, der gerne vil have, at det fungerer godt for regeringen og for Socialdemokratiet," siger Lars Trier Mogensen.

Jesper Petersen udpegede ved sin præsentation i dag også styrkelse af læreruddannelsen og pædagoguddannelsen som to områder, han kommer til at fokusere på fra starten. Dermed ligger han sig direkte i slipstrømmen på det arbejde, Ane Halsboe-Jørgensen har sat i gang.

SF-historik begrænser politisk manøvrerum

Og det er måske ikke så mærkeligt. Ifølge Lars Trier Mogensen har Jesper Petersen være nødt til at lægge en ekstra indsats for at fjerne tvivlen om, hvorvidt hans rette politiske hjem er Socialdemokratiet. Det har han gjort ved at optræde "demonstrativt loyal" over for Socialdemokratiet:

"Han har skullet affinde sig med den her rolle som politisk ordfører i andet geled, i forhold til eksempelvis Astrid Krag og Mathias Tesfaye (der også skiftede fra SF, red.). Det har han formået at udføre med loyalitet, disciplin og en ambitiøs stil. Det har hele tiden ligget i luften, at han kunne bringe sig i spil til en ministerpost," siger Lars Trier Mogensen.

Lars Trier Mogensen mener, at man med Jesper Petersen kommer til at mærke en minister, der har lidt mindre personligt politisk manøvrerum, da han ikke har den samme historik i Socialdemokratiet som Ane Halsboe-Jørgensen har. Hun er en del af Mette Frederiksens nærmeste politiske allierede, og der er Jesper Petersen ikke:

"Det betyder, at han har mindre rygdækning til at komme med meldinger på egen hånd, end Ane Halsboe-Jørgensen har. Alle ved, at hun er en del af inderkredsen, og at det hun siger, er socialdemokratiets politik. Jesper Petersen har ikke den samme styrkeposition i kraft af sin historik," siger Lars Trier Mogensen. 

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Jesper Petersen om hans udnævnelse. Den traditionelle overdragelse af ministerposten vil ske på et senere tidspunkt grundet den aktuelle situation i Afghanistan.

Forrige artikel Politisk redaktør: Frederiksen har udnævnt to driftssikre loyalister Politisk redaktør: Frederiksen har udnævnt to driftssikre loyalister Næste artikel Uddannelsessektoren: Den ellevte uddannelses- og forskningsminister på tolv år er bekymrende Uddannelsessektoren: Den ellevte uddannelses- og forskningsminister på tolv år er bekymrende