Lif: Grønthøstere er gode på marker, men ikke i budgetter

DEBAT: Lav vækst præger lægemiddelforskningen, men det må der rettes op på i finanslovsforhandlingerne, hvis ikke industrien skal sakke bagud i den internationale konkurrence, skriver chefkonsulent i Lægemiddelindustriforeningen, Allan Skårup Kristensen.

Af Allan Skårup Kristensen
Chefkonsulent, Lægemiddelindustriforeningen

Det er sundt at give politikområder et serviceeftersyn fra tid til anden. Men det bør altid ske nøgternt og nuanceret. Grønthøstere er gode på marker, men ikke i budgetter. Her bør der anvendes mere finesse.

Lægemiddelindustrien står for en eksport på snart 80 mia. kroner. Derfor har branchen brug for flere dygtige ingeniører, læger, farmaceuter, kemikere, humanbiologer m.v. Der er med andre ord tale om et særdeles kritisk rammevilkår.

Lægemiddelforskning og forskningsbaseret uddannelse hænger uløseligt sammen, og derfor føjer de annoncerede uddannelsesbesparelser sig til en i forvejen ophobet bekymring for, hvor dansk lægemiddelforskning og uddannelse er på vej hen.

Husk forskningen i Finansloven
Lægemiddelindustrien forskede i 2013 for 10,4 mia. kroner i Danmark. Det svarer til 28 pct. af al privat forskning. Til sammenligning udgjorde de offentlige bevillinger til lægemiddelforskning kun 5,6 pct. af finanslovens bevillinger til forskning, og det er slet ikke nok til at opretholde en for industrien tilstrækkelig excellent og internationalt konkurrencedygtig grundforskningsbase på lægemiddelområdet, som den forskningsbaserede uddannelse kan være forankret i.

Der er imidlertid tydelige tegn på, at området er på vej ind i en negativ udviklingsspiral præget af lav vækst i forskningsbevillingerne, vigende forskningskvalitet og dermed også et svækket fundament for forskningsbaseret uddannelse.

Opfordringen skal derfor være, at når Finansloven skal lægges fast på forsknings- og uddannelsesområdet, bør det ske med en sådan finesse, at dansk lægemiddelforskning og uddannelser ikke svækkes yderligere.

Det er et af de områder, hvor der er brug for at øge investeringerne, hvilket samtidigt vil være helt i tråd med regeringens øvrige politikker om at prioritere og styrke Danmarks erhvervsmæssige styrkepositioner.

 

Forrige artikel S: Esben Lunde Larsen er paradoksernes minister S: Esben Lunde Larsen er paradoksernes minister Næste artikel Aktør: Har ministeren taget styringen i uddannelsespolitikken? Aktør: Har ministeren taget styringen i uddannelsespolitikken?