Invitér en forsker på middag!

DEBAT: Turister plejer at elske Danmark og danskerne, men som gæsteforsker oplever man nogle gange den anden side af danskerne, skriver ugens debattør.

Af Zoran Gojkovic
ph.d., adm. direktør, ZGene 

Har du bemærket, at alle turistbrochurer om Danmark altid viser et billede af Dannebrog blafrende i en mild brise mod en blå himmel?

At besøge Danmark som turist er en fantastisk oplevelse! Uanset om man er i København, Jylland eller på Bornholm er der mængder af oplevelser og ting at se, og altid for lidt tid til at nå det hele. Og har man brug for vejvisning, er der altid et hjælpsomt menneske i nærheden.

Ingen velkomst  
At besøge Danmark som forsker er en helt anden oplevelse. Man bliver længere tid i landet og bemærker pludseligt mængden af nedbør og vintermørket - som aldrig er med i turistbrochurerne. Ej heller genfinder man brochurernes smilende ansigter, og der er ingen velkomst eller hjælp med at skaffe alle de dokumenter, der er nødvendige for at være i landet i en længere periode.

Når den første overraskelse har lagt sig, spørger mange udenlandske forskere sig selv: Hvorfor er der aldrig nogen, der siger godmorgen, inviterer på en drink eller middag?

Efter en lidt længere periode i landet begynder man at modtage underlige blikke og kommentarer i stil med: "I Danmark taler vi dansk"; "Sådan gør vi ikke i Danmark"; og "Du kan altså ikke spise sild efter flæskesteg".

Lang tid at læse danskerne 
Det tager lang tid at lære at læse danskerne og finde ud af, hvordan det forventes, at man opfører sig - hvorfor kan man ikke blive indviet i de danske skikke og kutymer på en proaktiv og positiv facon? Typisk sker der det, at gæsteforskerne efter et langt år med mange misforståelser og med udsigt til endnu en dansk vinter pakker kufferten, tager den bærbare under armen og flytter til den anden side af Atlanten, hvor de bliver taget imod med åbne arme af en velkomstkomite. Lille Danmark mister derimod endnu en efterspurgt hjerne.  

Når tyskerne bliver væk fra Vestkysten, bryder helvede løs. Politikere og turistorganisationer udsender alvorlige advarsler og forlanger flere penge til markedsføring til næste sæson. Men når forskere og eksperter, selv de danske, forlader landet, er alle ligeglade. 

Hvorfor betragter vi turister som nemme og profitable gæster, når udenlandske eksperter betragtes som værdiløse snyltere?

Bidrager med millioner af kroner 
En ph.d.-uddannelse koster det offentlige mellem en og to mio. kr., så ved at slå sig ned i Danmark og blive her nogle år, bidrager udenlandske forskere til det danske samfund med millioner af kroner.

Turister tager mange billeder og forlader landet oftest med positive indtryk efter nogle få dage. Kunne vi mon ved at tage lidt bedre hånd om vores udenlandske gæsteforskere få dem til at blive lidt længere, bidrage til udviklingen og forlade landet med samme positive indtryk som turisterne?

Forrige artikel Forskningsdebatten der blev væk Næste artikel Der er penge i det grønne skidt