Innovationsdebatten trænger til en tur i helikopteren

DEBATPANEL: Ifølge denne uges debattør, innovationsdirektør på DTU Marianne Thellersen, er det nødvendigt at forstå innovation i et bredere perspektiv for at kvalificere innovationsdiskussionerne og løfte innovationskulturen i Danmark.

Af Marianne Thellersen
Innovationsdirektør på DTU

Langt det meste innovation i Danmark sker løbende i samarbejdet mellem universiteter og virksomheder. Derfor bør diskussionen om innovation ikke kun handle om start-up-virksomheder, men også, i langt højere grad, handle om, hvordan vi fremmer samarbejdet til gavn for både forskningen og virksomheder.

Innovationsdiskussionen i Danmark er vigtig. Ingen kan være i tvivl om, at Danmarks vækstudfordringer er massive, og det er afgørende, at vi finder løsninger, går nye veje, skaber nye virksomheder, som alt sammen udvikler Danmark i en retning, hvor vi kan fastholde arbejdspladser og en sund økonomi til gavn for os alle.

Men diskussionen om innovation har ofte en kedelig tendens til kun at omhandle en flig af den innovation, der foregår. Vi er alle vilde med succesrige iværksættere, der formår at skabe vækst og fremgang. Den slags rollemodeller kan vi ikke få nok af, og universiteterne over en bred kam skal naturligvis understøtte og fremelske iværksætterkulturen. Men skal vi have en kvalificeret diskussion om innovation, bliver vi nødt til at tage en tur op i helikopteren og forstå innovation ud fra et bredere perspektiv.

På DTU har vi over 1.000 forskellige samarbejder med erhvervslivet, og mere end 50 procent af DTU's forskning er finansieret af eksterne parter, der kan se værdi i at samarbejde med et eliteuniversitet.

Det er samarbejder, der hver især gør os klogere, dygtigere og som også skaber helt konkret værdi for både virksomheder og forskere. Der innoveres med andre ord på livet løs, og det er i den slags samarbejdsprojekter, at størstedelen af innovation i Danmark bliver til.

Innovation på universiteter
Det er indlysende rigtigt, som Bjarne Lundager Jensen skriver i sit debatindlæg her på siderne, at vi skal have noget ud af de offentlige forskningsmilliarder. Men det er samtidig forkert at opstille et billede af, at der ikke foregår innovation, med mindre der kommer x-antal start-up-virksomheder opfindelser og patenter ud af investeringerne.

Danske virksomheder, der samarbejder med DTU, får gennemsnitligt øget deres produktivitetseffekt på 10 procent om året målt over en seks-årig periode. Det viser en analyse fra konsulentvirksomheden Damvad. Vi bliver derfor nødt til at forstå og diskutere innovation langt bredere end til blot start-up-virksomheder og patenter, hvis vi samlet skal løfte innovationskulturen i Danmark. Innovation handler også om at blive bedre til det, vi allerede gør godt i forvejen.

Lad mig give et eksempel fra min egen verden på DTU: Verdens tre førende producenter af høreapparater, Oticon, Widex og GN ReSound, er danske. Tilsammen sidder de tre producenter på næsten halvdelen af verdensmarkedet, hvor de konkurrerer mod hinanden med næb og kløer. Trods deres indbyrdes konkurrence gik de i 2003 sammen om at finansiere et center på DTU, der forsker i ny teknologi til høreapparater. På centeret laver virksomhederne sammen med DTU-forskere grundforskning i hørelse som de, hver for sig, hverken har kompetence eller økonomiske muskler til at lave. Samtidig uddannes studerende i den nyeste viden og teknologi, så man i fremtiden kan få medarbejdere med den ekspertise, der er brug for, hvis Danmarks position som verdens førende producent af høreapparater skal fastholdes.

Center for Anvendt Høreforskning er et eksempel på, hvordan universiteter og erhvervsliv kan gå sammen i et frugtbart samarbejde, der skaber teknologi i absolut verdensklasse til gavn for både producenter og forskere. Centerets succes kan ikke måles ud fra et parameter, hvor antallet af start-up-virksomheder er et succeskriterium. Men ved at opbygge kompetencecentre som Center for Anvendt Høreforskning skaber vi et grundlag for, at virksomheder udvikler sig, skaber nye videntunge arbejdspladser og at virksomheder, som de tre høreapparatfirmaer, bindes til Danmark.

På DTU vil vi gerne lave forskning, der giver virksomhederne afgørende fordele. Det er mit håb, at vi udover at diskutere start-up-virksomheder også kan brede diskussionen ud, så vi blandt andet har fokus på, hvordan samarbejdet mellem erhvervsliv og universiteter i Danmark knyttes tættere sammen og bliver endnu mere smidigt. 

Forrige artikel Positivt at KL vil være med til at sætte en uddannelsespolitisk dagsorden Positivt at KL vil være med til at sætte en uddannelsespolitisk dagsorden Næste artikel Forbyd studiearbejde på mere end 12 timer om ugen Forbyd studiearbejde på mere end 12 timer om ugen