"Danske forskere skal stramme op for at klare sig i EU-konkurrencen"

EU-MIDLER: Danmark skal have et højt ambitionsniveau for at kradse penge ind fra EU’s forskningskasser. Men det kræver, at den danske forskerverden skærper sig, for der bliver større konkurrence om EU-midlerne i fremtiden, lyder det fra Sofie Carsten Nielsen.

INTERVIEW: Et moderne forskningsmiljø kan ikke drives med nationale midler. Til gengæld har EU afsat 592 milliarder kr. til forskning og udvikling, som Danmark skal forsøge at få fat i så mange som muligt af.

Det er beskeden fra forsknings- og uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) til det danske forskningsmiljø, virksomheder og lokale myndigheder, som hun havde kaldt til Bruxelles i sidste uge for at få dem til at trække i samme retning, når det gælder ansøgninger til EU’s forskningsprogram, Horizon 2020.

Målsætningen er, at Danmark skal hente mindst 2,5 procent af EU-midlerne, hvilket skal ses i lyset af, at den danske befolkning kun udgør en enkelt procent af de 500 millioner EU-borgere. Men ifølge ministeren er det den eneste vej fremad på et tidspunkt, hvor forskningsverdenen med ministerens ord står på lidt af en ”brændende platform”.

Login