Seks forskere: Regeringen lukker studiepladser i sygepleje, mens sundhedsvæsenet brænder

Aftalen om "flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark" kommer til at lukke 75 studiepladser på kandidatuddannelsen i sygepleje på Aarhus Universitet. Kandidaterne går hvert år ud og forbedrer det sundhedsvæsen, der brænder under os, skriver lektorer og professorer på Aarhus Universitet.

Af Seks professorer og lektorer på Aarhus Universitet
Se afsenderne i faktaboksen

Regeringen har indgået en politisk aftale om "flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark" og har i den forbindelse pålagt universiteterne enten at lukke eller udflytte fem til ti procent af studiepladserne.

Her har Aarhus Universitet valgt at indstille til en lukning af hele kandidatuddannelsen i sygepleje ved Aarhus Universitet i Emdrup.

Dette kommer til at påvirke godt 75 studiepladser, der udgør 50 procent af den samlede andel sygeplejekandidater, der uddannes på årsbasis på Aarhus Universitet.

Kandidater, der hvert år går ud og forbedrer det sundhedsvæsen, der brænder under os. Det virker ikke som den mest gennemtænkte beslutning – hverken den politiske aftale eller Aarhus Universitets indstilling.

Politisk virker det vel nærmest selvmodsigende først at ønske sig flere uddannelsesmuligheder og så pålægge lukning af pladser.

Og hvad Aarhus Universitet angår, ofrer man sygeplejerskerne for med egne ord at skåne tandlægeuddannelsen og lægeuddannelsen, som hverken er indstillet til at lukke eller udflytte pladser.

Regeringens udspil bunder i et fint ønske om "flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark", men hvis universitetets indstilling bliver en realitet, vil det ikke længere være muligt at tage en kandidateksamen i sygepleje i hovedstaden.

Eftersom omkring 1,5 millioner mennesker af Danmarks befolkning faktisk bor i København, ville det faktisk have været mere rationelt at etablere flere studiepladser, da disse bidrager til at holde ambitiøse sygeplejersker fast i deres fag.

Lukningen må afvises

Gennem længere tid har vi hørt om massiv mangel på sygeplejersker, hvor der på landsplan er omkring 6.000 ubesatte stillinger, og regeringen har bevilliget uddannelse af 1.000 flere sygeplejersker, men hvem skal uddanne de sygeplejersker i eksempelvis København, hvis der ikke uddannes sygeplejersker, der kan undervise dem?

Så kære politikere: Aarhus Universitets indstilling om at lukke 75 studiepladser i kandidatuddannelsen i sygepleje i Emdrup må afvises.

Måske giver det mening at reducere eller udflytte uddannelser, hvor de færdiguddannede har svært ved at få job, men dette er slet ikke tilfældet for kandidater i sygepleje. Tværtimod.

Kandidater i sygepleje finder hurtigt job som kliniske specialister, undervisere eller ledere, og der er hårdt brug for dem i en virkelighed i både kommuner og på hospitaler, hvor der massivt mangler sygeplejersker.

Måske gav det mening, dengang den politiske aftale blev indgået, men nu – en pandemi senere – ser verden anderledes ud, og der er hårdt brug for sygeplejersker på alle niveauer, også kandidatuddannede sygeplejersker og specielt i København.

Risikoen er, at sygeplejerskerne søger væk

Hvordan vil det så påvirke sygeplejefaget, herunder uddannelse, kvalitet og forskning, hvis vi ikke længere tilbyder, at sygeplejersker i København kan videreuddanne sig inden for eget fagområde?

Risikoen er, at sygeplejersker i stedet uddanner sig "ud af faget". Det vil sige, at de fremfor at tage en overbygningsuddannelse i sygepleje tager en overbygning inden for andre fagområder.

På den måde kan sygeplejen potentielt miste sundhedsprofessionelle talenter til andre fag, og dermed bliver manglen på sygeplejersker endnu større.

Kære politikere: Hvis I også i fremtiden gerne vil have et sundhedsvæsen med fagligt dygtige, stærke, kompetente og velreflekterede sygeplejersker både på hospitalerne og i kommunerne, er det altafgørende, at vi har et fag i udvikling.

Det kræver blandt andet sygeplejefaglige undervisere, ledere og kliniske specialister, der har en kandidatbaggrund i sygepleje. Derfor bør indstillingen om at lukke kandidatuddannelsen i sygepleje i Emdrup afvises.

{{toplink}}

Forrige artikel DGS: Karakterræset har store konsekvenser for både trivsel og læring DGS: Karakterræset har store konsekvenser for både trivsel og læring Næste artikel Danske Professionshøjskoler: Norsk metode kan gøre op med adgangskvotienters prestige-effekt Danske Professionshøjskoler: Norsk metode kan gøre op med adgangskvotienters prestige-effekt