Dansk universitet skal udvikle kvanteteknologi for Nato

Nyt center skal modne startups, der arbejder med kvanteteknologi, der kan være relevant for Nato og Forsvaret.

Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet bliver centrum for et nyt Nato-udviklingscenter med fokus på nye kvanteteknologier.

Det har Forsvarsministeriet offentliggjort i en pressemeddelelse tirsdag eftermiddag.

Centeret er en del af Natos såkaldte Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic-initiativ, også kaldet DIANA.

Nato vil alt i alt investere op mod en milliard euro i en række innovationscentre i udvalgte lande.

Innovationscentrene skal alle have fokus på at sikre Nato en teknologisk forkant ved at udvikle og modne såkaldte dual-use teknologier, der har potentiale inden for forsvar og sikkerhed.

Centeret på Københavns Universitet kommer til at bestå af en inkubator, der kan modne start-up-virksomheders teknologi til et kommercielt marked, hvis den kan være egnet til forsvar og sikkerhed.

Centeret vil også rumme et testcenter og fabrikationsenhed, der kan bistå med laboratorier og testfaciliteter.

Kvantestrategi til efteråret

Ud over Niels Bohr Institutet bidrager DTU, AAU og DMI og kvante-virksomheder til projektet. Også Novo Nordisk Fonden og BioInnovation Institute vil bidrage med rådgivning og sparring, oplyser Forsvarsministeriet på sin hjemmeside.

"Jeg er stolt over, at Danmark går forrest inden for kvanteteknologisk udvikling i NATO.Danmark står stærkt på kvanteteknologi, og vi er derfor i stand til at yde et væsentligt bidrag. Det vil være til gavn for Alliancen, vores egen sikkerhed, og den fortsatte udvikling af forskningsmiljøet og erhvervslivet," siger forsvarsminister Morten Bødskov i en pressemeddelelse.

Han bakkes op af uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen:

”Det er en kæmpe bedrift, at Niels Bohr Institutet sammen med stærke partnere skal huse et NATO-center for kvanteteknologi. Danmark kan tilbyde nogle af verdens førende forskningsmiljøer på området. Det kan vi godt være stolte af. Og det bliver de danske forskningsmiljøer i den grad anerkendt for med NATO’s udvælgelse," siger han i pressemeddelelsen.

Projektforslaget blev i sin tid udarbejdet i et samarbejde mellem regeringen, forskningsinstitutioner og erhvervsorganisationer.

Jesper Petersen oplyser i pressemeddelelsen, at regeringen forventer, at initiativet vil tiltrække førende forskere på området, og at regeringen vil bakke op om dette med en ny strategi for kvanteforskningen til efteråret.

Forrige artikel Strandet pandemisamarbejde med Israel og Østrig stadig omgærdet af stor mystik Strandet pandemisamarbejde med Israel og Østrig stadig omgærdet af stor mystik Næste artikel SU som lån og et adgangskrav på 9,0: Her er de første anbefalinger fra Reformkommissionen SU som lån og et adgangskrav på 9,0: Her er de første anbefalinger fra Reformkommissionen