Dansk Erhverv: Innovationsfonden skal bygge bro mellem mennesker

DEBAT: Forskernes viden kan ruste danske virksomheder i den globale konkurrence. Derfor bør den eksisterende ErhvervsPhD-ordning styrkes, sådan at hver 10. ph.d. i fremtiden bliver erhvervs-ph.d., og at der i regi af Innovationsfonden etableres en egentlig Erhvervsforsker-ordning for færdiguddannede forskere. Det skriver Louise Riisgaard, chefkonsulent i Dansk Erhverv. 

Af Louise Riisgaard
Chefkonsulent i Dansk Erhverv

Kim Skourup bor i Sakskøbing på Lolland, hvor han har et rengøringsfirma. Virksomheden har i mange år haft fornuftig omsætning ved at gøre rent på kantiner og skoler, men krisen og konkurrence fra udenlandsk arbejdskraft ramte hårdt, og virksomheden fik skåret gevaldigt i de 50 ansatte.

Kim ved, at hans traditionelle forretningsmodel er udfordret, og han har mange gange været tæt på at give op. Men imod alle odds står Kim i dag på tærsklen til et eventyr, der kan sikre vækst ikke bare på Lolland, men også i resten af Danmark og internationalt.

Via ATV’s Mentorprogram kom Kim Skourup nemlig i kontakt med Ernst Tidemann fra Force Technology. Med sig bragte Ernst en ny teknologi, som kan benyttes til mikrobiel rengøring, og hermed har Kim fået mulighed for at udvikle sin forretningsmodel fra traditionel rengøring med moppe og spand til også at omfatte rengøring i nicher, hvor der er behov for steril rengøring, for eksempel på slagterier og sygehuse.

Via forskningsbaseret teknologi har Kim altså skiftet simple manuelle rengøringsydelser ud med avancerede nicheserviceydelser. Det har åbnet helt nye markeder og givet ham grundlag for en langt større indtjening.

Viden og forretning er hinandens forudsætning
I dag indgår kun 15 procent af de små og mellemstore virksomheder i et innovationssamarbejde med en videninstitution. Men forskningsbaseret samarbejde fører ofte til vækst og beskæftigelse, og det skal langt flere danske virksomheder benytte sig af.

Præcis dette er årsagen til, at Dansk Erhverv har støttet etableringen af Danmarks Innovationsfond. For her ligger det i selve formålsbeskrivelen, at samspillet mellem videninstitutioner og virksomheder skal øges.

Efter fondens første leveår kan vi se, at den med sit mandat er indstillet på en mere markedskonform håndtering af projekter og partnerskaber, end vi tidligere har set. Fonden støtter nemlig ikke projekter. Den investerer i projekter. Det betyder i praksis, at dårlige projekter lukkes, og at gode investeringer får tilført yderligere kapital. Præcis som en privat investor tilgår sin portefølje.

I samme ånd lægger fonden op til et tæt samarbejde med blandt andet Markedsmodnings- og Vækstfonden, sådan at gode projekter med behov for yderligere tilførsel af privat kapital forhåbentlig kan føres sikkert ud i de kommercielle markeder. Det er på alle måder positivt.

Forskere skal tage ophold i virksomheder
Det, fonden endnu har til gode at bevise, er, at den kan fungere som en stærk og stabil bro for forskere, som ønsker at gøre ophold i en virksomhed for en kortere eller længerevarende periode. For vi mangler sådan en bro.

I dag har universitetsansatte sjældent en reel chance for at prøve kræfter med den kommercielle verden. Det er kontraproduktivt af den enkle grund, at forskerenes viden kan ruste danske virksomheder i den globale konkurrence. Præcis som i eksemplet ovenfor. Og samtidig kan et virksomhedsophold styrke relevansen af forskernes arbejde og gøre den forskningsbaserede undervisning mere virksomhedsnær.

Derfor foreslår vi i Dansk Erhverv, at den eksisterende ErhvervsPhD-ordning styrkes, sådan at hver 10. ph.d. i fremtiden bliver erhvervs-ph.d.. Og samtidig foreslår vi, at der i regi af Innovationsfonden etableres en egentlig Erhvervsforsker-ordning for færdiguddannede forskere. Det vil muliggøre forskerophold i alle virksomheder uanset branche og størrelse.

Forretning handler om mennesker
Kim har netop ansat sin første akademiker, der skal hjælpe ham med at geare forretningen til de muligheder, som følger af nye markeder og teknologier – et stort skridt for en lille virksomhed.

Hvis dette kunne kombineres med, at en forsker for en periode tog ophold i Kims virksomhed, kunne han for alvor komme i gang med at teste og udvikle den nye teknologi til et fuld kommercielt produkt og en forretningsmæssig succes, som skaber ikke bare vækst men også arbejdspladser i og omkring Sakskøbing.

”What’s not to like?”


Forrige artikel DF: Innovationsfonden skal agere på tværs af landet DF: Innovationsfonden skal agere på tværs af landet Næste artikel Institutchefer: Tværprofessionaliteten skal rykkes ud i klinikken Institutchefer: Tværprofessionaliteten skal rykkes ud i klinikken