Professionshøjskoler: Vi vil med i ph.d.-strategi

DEBAT: Det er for galt, at professionshøjskolernes bevillinger falder for at skabe økonomisk råderum til, at erhvervsakademierne kan opbygge forskningskapacitet, mener Ove E. Dalsgaard, formand for Bestyrelsesforeningen for Professionshøjskoler i Danmark.

Af Ove E. Dalsgaard
Formand, Bestyrelsesforeningen for Professionshøjskoler i Danmark

I finanslovforslaget for 2013 afsættes der en årlig bevilling på 355 millioner kroner til forskning og videnudvikling, herunder evidensbasering og fokus på ph.d.-uddannelse på professionshøjskoler og erhvervsakademier.

Der er stor tilfredshed med den anerkendelse af professionshøjskolesektorens betydning og indsats, som er kommet til udtryk i flere af uddannelsesministerens initiativer og ikke mindst i finanslovforslaget for 2013.

Bevillinger falder 8 procent  
Men udmeldingen om fordelingen af midlerne mellem professionshøjskoler og erhvervsakademier rummer en overraskelse, som vækker stor bekymring i sektoren.

Ministeriets udmelding sikrer erhvervsakademierne en bevilling på 52 millioner kroner årligt de kommende tre år til udviklings- og evidensbasering, hvilket svarer til et løft på mere end 70 pcocent i forhold til den hidtidige bevilling. Omvendt får professionshøjskolerne en bevilling på 266 millioner kroner årligt de næste tre år svarende til et fald på cirka 8 procent i forhold til bevillingen i 2012.

Nedbrydning af forskning
I overgangen fra 2012 til 2013 vil professionshøjskolesektoren miste 22 millioner kroner til anvendt forskning og udvikling. Sektoren står dermed over for på kort tid at skulle tilpasse anvendt forsknings- og udviklingsaktiviteter til dens økonomi og vil skulle nedlægge aktiviteter.

Det er utilfredsstillende, at professionshøjskolerne skal nedbryde anvendt forsknings- og udviklingskapacitet for at skabe økonomisk råderum til, at erhvervsakademier kan starte opbygningen af deres forskning og udviklingskapacitet, og det er et uforståeligt signal, at professionsuddannelserne på trods af store og velmente ambitioner ender med at få reduceret deres bevillinger.

Aftagere af universiteters ph.d.er
Bestyrelsesforeningen vil gerne appellere til, at der tages initiativer, der sikrer, at professionshøjskolesektoren som minimum kan bevare og videreføre sit nuværende niveau i forsknings- og udviklingsaktiviteter i overgangen efter 2012.

Vi forventer, at professionshøjskolesektoren tænkes ind i regeringens ph.d.-strategi som en af de store aftagere af universiteternes ph.d.ere og som en sektor, der satser på at videreuddanne sine undervisere og faglige ledere til ph.d.-niveau.

Forrige artikel DF: SU-støtte og studiekvalitet går hånd i hånd DF: SU-støtte og studiekvalitet går hånd i hånd Næste artikel Dansk innovation strander i Danmark Dansk innovation strander i Danmark