Dansk Erhverv: LA-forslag er et politisk selvmål

DEBAT: Liberal Alliances forslag om at hente én milliard kroner til forskning via besparelser på det offentliges brug af konsulenter er et politisk selvmål. Det skriver markedsdirektør i Dansk Erhverv, Søren Friis Larsen, i et debatindlæg.

Af markedsdirektør Søren Friis Larsen, Dansk Erhverv.

Liberal Alliances forskningsordfører, Mette Bock, foreslog på Altinget | Forskning og Innovation at spare en milliard kroner på det offentliges brug af konsulenter for at undgå besparelser på forskning.

Umiddelbart et sympatisk forslag, for hvem ønsker ikke mere forskning? Men hvad med den værdiskabelse og fornyelse, som det offentlige så vil gå glip af?

Nu gik det heldigvis ikke så galt, for den nye finanslov kom ikke til at indeholde konsulentbesparelser for en hel milliard, men Dansk Erhverv vil nu engang som talerør for konsulentbranchen give sit besyv med.

Færre konsulenter = større offentlig sektor
I Dansk Erhverv har vi arbejdet ihærdigt for, at dansk forskning i de senere år har fået en økonomisk saltvandsindsprøjtning. Det har vi gjort i erkendelse af, at forskning er en vigtig konkurrenceparameter for det erhvervsliv, der skal finansiere fremtidens velfærd.

Vi kan dog ikke tilbageholde en vis undren over Liberal Alliances forslag, for det virker noget kortsigtet at skære i selvsamme konsulenter, som kan hjælpe den offentlige sektor med at løse sine kerneopgaver mere effektivt og rentabelt. Den liberale spareiver vil føre til en større offentlig sektor, fordi de hårdt trængte kommunaldirektører bliver nødt til at fastansætte folk til at løse opgaver, som oven i købet ikke er en del af kerneforretningen.

Det flugter ikke rigtig med vores seneste læsning af Liberal Alliances partiprogram, for her stod intet om, at en større offentlig sektor var en mærkesag for partiet.

Konsulenter hjælper med at spare klogt
Lysten til at skære i det offentliges konsulentforbrug er ikke groet i den liberale baghave, eftersom forslaget slår rødder i S og SF's "Fair Løsning". Hermed er det både rød og blå blok, som saver den gren over, de sidder på, fordi MF'erne trækker tæppet væk under alt det, der skal effektivisere arbejdsgange, sænke sygefraværet, øge jobtilfredsheden og nytænke de offentlige serviceydelser.

I en tid, hvor det offentlige om noget har brug for innovative og bæredygtige løsninger udefra, som kan bidrage til at realisere de politiske krav om nulvækst og kloge besparelser, er færre konsulentkroner en dyr løsning. Når det er sagt, er vi i Dansk Erhverv ikke mere blåøjede end, at de private konsulenter også bør blive bedre til at synliggøre værdien af deres arbejde, ligesom de skal være troværdige samarbejdspartnere og løse de opgaver, som skaber værdi, og sige nej tak til offentlige opgaver uden mål og med.

Ingen gidsler, tak
Vi kommer ingen vegne ved at tage konsulenterne som gidsler i et finanslovspolitisk spil om besparelser. For hvis besparelser er løsningen, hvad er så problemet?

Ingen har endnu stillet spørgsmålstegn ved konsulenternes evne til at skabe værdi. Ifølge en undersøgelse af den britiske konsulentbranche skaber konsulenterne op til seks gange så meget værdi, som kunden betaler. Og ifølge en undersøgelse, som Dansk Erhverv har lavet blandt landets kommunaldirektører, er 89 procent tilfredse med deres eksterne rådgivning. 60 procent af kommunaldirektørerne oplever, at udgifterne til private konsulentydelser modsvares fuldt og helt af værdien, mens 23 procent oplever, at de tjener sig ind 1-2 gange. Kun 14 procent oplever, at det ikke tjener sig ind.

Bunden er ikke slået ud
Og lad os lige slå en pæl igennem myten om, at de offentliges konsulentforbrug har slået bunden ud af statskassen: Tal fra Danmarks Statistik viser, at andelen af det offentliges forbrug af private konsulenter (bl.a. it, revisorer, virksomhedskonsulenter samt reklame- og analysebureauer) blot udgør 2,7 procent af det samlede offentlige forbrug i 2007. Der er altid plads til forbedring, og de offentlige indkøbere kan givet få endnu mere værdi for pengene.

Men at spare 1 milliard kroner på konsulenter for at holde hånden under forskningen er et politisk selvmål, som heldigvis ikke blev til virkelighed - i denne ombæring.

 

Læs Altinget | Forskning og Innovation fredag, hvor vi giver Liberal Alliances Mette Bock mulighed for at svare på Dansk Erhvervs debatindlæg.

 

Forrige artikel Tættere samarbejde mellem handelshøjskoler og erhvervsliv efterlyses Tættere samarbejde mellem handelshøjskoler og erhvervsliv efterlyses Næste artikel LA: Offentlige ledere skal tage ansvaret på sig