K-ordfører: Private universiteter er ikke droppet

PRIVATE UNIVERSITETER: I sidste uge blev ideen om private universiteter sparket til hjørne af den nye videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K). Men nu siger partiets ordfører, at ideen langtfra er droppet.

"For nærværende agter jeg ikke at arbejde videre med spørgsmålet om private universiteter." Sådan lød det i et skriftligt svar til Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen fra den nye videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen.

Men til Altinget.dk fortæller Konservatives videnskabsordfører Jørgen S. Lundsgaard, at ideen slet ikke er sparket til hjørne.

Arbejdet fortsætter
"Ministeren har ikke skudt private universiteter til hjørne. Det, der er skudt til hjørne, er betaling til universiteterne: Danske studerende skal ikke betale for at gå på danske universiteter. Det er en væsentlig markering. Derudover mener vi, at private universiteter er en god ide," siger Jørgen S. Lundsgaard.

Ifølge ordføreren er arbejdet med private universiteter allerede i gang:

"Arbejdet med indførelsen af private universiteter fortsætter. Og der er allerede et ret kontant arbejde i gang, nemlig Lego, som forsøger at etablere et privat universitet," siger han.

Ny lovgivning
Arbejdet med et Lego-universitet er stadig kun i udviklingsfasen, og det er endnu ikke bestemt, efter hvilken model universitet skal etableres. Men noget tyder på, at ny lovgivning kan blive nødvendigt.

Tidligere har Altinget.dk beskrevet, at regeringen arbejder på et lovforslag, der skal gøre det muligt at oprette et privat universitet i Danmark. Videnskabsministerens seneste udmelding har dog sået tvivl, om dette arbejde er helt droppet. Men det er det ikke ifølge Jørgen S. Lundsgaard, der siger, Konservative gerne vil åbne op for, at danske universiteter også gerne må privatisere mere:

"Australiens fjerde største nationale indtægt er undervisning, altså studerende der kommer udefra og betaler for deres undervisning der. Det er altså blevet en industri. Og man må jo sige, at er der noget, vi tror, vi kan herhjemme, og i hvert fald satser på at kunne, så er det at levere en undervisning eller uddannelse på universitetsniveau i høj klasse. Og så kan vi også lige så godt sørge for vi kan sælge den," siger Jørgen S. Lundsgaard, der gerne ser Danmark gå i Australiens fodspor.

V: En dør på klem
Regeringspartneren Venstre er fortsat fortaler for private universiteter, men kun så længe de fungerer på lige fod med offentlige universiteter:

"Vi er sådan set tilhængere af private universiteter, men det er meget vigtigt for os, at de konkurrerer på lige vilkår med de offentlige universiteter. Så brugerbetalingsdelen, sådan som det var tænkt i Helge Sanders gamle forslag, den støtter vi ikke," siger Venstres videnskabsordfører, Malou Aamund.

Venstre er i øvrigt på linje med Charlotte Sahl-Madsen, der heller ikke på forhånd vil afvise private universiteter, hvis en konkret sag kom op:

"I Venstre ville vi sige ja tak, hvis Cambridge eller Harvard skulle være interesserede i at etablere sig i Danmark. Men hele debatten om private universiteter er klart en debat, som vi mener, at man skal holde i live. Specielt hvis der kommer nogle konkrete initiativer, så syntes jeg, at vi skal kigge på det," siger hun.

Hård kritik fra de unge
Videnskabsministerens skrinlægning af private universiteter fik i sidste uge en hård modtagelse af Venstres Ungdom, der mente, videnskabsministeren burde gå af på grund af manglende dømmekraft og forståelse af borgerlig politik.

Men også i Charlotte Sahl-Madsens eget ungdomsparti mener man hendes prioritering er forkert:

"Det er ikke nogen hemmelighed, at vi gerne vil have en fri konkurrence mellem offentlige og private universiteter i Danmark, og det synes vi da stadig helt klart, at man skal arbejde imod. At man så vælger at sende det til hjørne, fordi man har andre prioriteringer, det er så Charlottes Sahl-Madsens prioritering. Men jeg havde gerne set, private universiteter fik større prioritering," siger Konservativ Ungdoms nyvalgte formand, Lasse Honoré Rasmussen.

Forrige artikel AC: Hellere pisk end gulerod i nye unikontrakter Næste artikel Sahl-Madsen overtager Connie Hedegaards spindoktor Sahl-Madsen overtager Connie Hedegaards spindoktor