Ny opgørelse: Store fonde præger uddelingerne, men de små sikrer bredden

Den seneste opgørelse over de 100 mest uddelende private fonde og filantropiske foreninger i Danmark viser, at enkelte store fonde dominerer branchen. Men det er ikke kun størrelsen, som betyder noget, påpeger fondsekspert - og der er også 15 nye navne på listen.

Fortællingen om fondene i Danmark er præget af en grundlæggende skævhed. Øverst på listen over de fonde, som uddeler flest penge til velgørende formål, finder man år efter år cirka de samme fem store fonde. I 2022 er det Novo Nordisk Fonden, Lego Fonden, A.P. Møller fonden, Realdania og Villum Fonden, som hver har uddelt over en milliard kroner til gode formål i årets løb.

Og ser man lidt bredere, på de 10 mest bevilgende fonde tilsammen, så stod de for hele 72 procent af de 24,2 milliarder, som de 100 mest givende fonde bevilgede i 2022. Oplysningerne stammer fra Fondenes Videnscenter, som i sidste uge udgav en ny oversigt over de 100 mest uddelende fonde i 2022.

Med til billedet hører også, at tre ud af fire fonde på top 100 er erhvervsdrivende fonde, mens 20 er såkaldt almene fonde, og 6 er foreninger. Ud af de 15 fonde, der er nye på listen i år, er 12 af dem erhvervsdrivende.  

Login