Eksperter: Øget borgerinddragelse kan løfte de naturpolitiske målsætninger

Det er vigtigt, at politikerne prioriterer mål og midler til at passe på naturen. Men med regeringens og myndighedernes distancering til borgere, som skal leve med naturnationalparkerne, risikerer vi reelt at udvande ambitionerne om og opbakningen til en mere mangfoldig natur, skriver eksperter fra danske universiteter.

Flere årtiers forskning og politik har peget på vigtigheden af borgerinddragelse, når det kommer til tiltag i vores naturområder – en inddragelse, der fremmer lokalt ejerskab, og bygger på værdien af den lokale viden og erfaringer.

Imidlertid foreligger der indtil nu ikke systematiske evalueringer af borgerinddragelse i forhold til naturområdet, hvilket betyder, at det ikke er dokumenteret, hvordan eller om borgerinddragelse bidrager til naturforbedring og dermed styrker demokratiet.

Frem for at tage afsæt i de sidste 20 års mange åbninger for borgerinddragelse i planloven og i miljø fra Århus Konventionen, er regeringens og myndighedernes aktuelle praksis, at vi hellere må gå tilbage til en mere "realistisk", symbolsk og traditionel 'stakeholderorienteret’ forståelse af borgerinddragelse.

Login