Tryghed og frihed uden smagsdommeri

Regeringens fødevarepolitik bygger på både tryghed og frihed. Vi skal være sikre på, at vi ikke risikerer at blive syge af de varer, vi køber, og at varerne er deklareret og mærket ordentligt. Ellers er friheden til at vælge ikke reel. Derfor må en liberal fødevarepolitik nødvendigvis tage udgangspunkt i et klart krav til fødevareproducenter og detailhandel om at leve op til deres ansvar og i at gennemføre programmer for egenkontrol og offentlig kontrol, som sikrer, at forholdene er i orden.

Vi skal selvfølgelig hele tiden afsætte de nødvendige ressourcer for at sikre en solid offentlig kontrol. Det koster penge - og de penge har vi. Men man kan godt opnå de fødevarepolitiske mål med et mindre forbrug af ressourcer. F.eks. har vi siden den nye regering kom til gennemført betydelige administrative besparelser i Fødevaredirektoratet, hvor der alene har været tale om rationalisering af arbejdsgange etc. Samtidig har vi fortsat implementeringen af egenkontrollen, som indebærer, at virksomhederne selv gennemfører hensigtsmæssige kontrolsystemer, der i øvrigt ofte er en del af deres samlede kvalitetsstyring. Regeringen prioriterer ernæringsområdet meget højt, og her har vi erstattet en lidt tilfældig udlodning af tilskud til bespisning i skoler og institutioner med en langt mere målrettet rådgivningstjeneste med rejsehold, hotline og hjemmeside. En nylig undersøgelse har vist, at danskerne faktisk er ret trygge ved deres fødevarer. En rundspørge til mere end 1600 danskere af Jysk Analyseinstitut har fastslået, at det store flertal af danskere i det daglige ikke er nervøse for fødevaresikkerheden. Men vi skal bestemt ikke hvile på laurbærrene, for der er fortsat konkrete problemer at tage fat på, og fødevareområdet udvikler sig hele tiden dynamisk. Kodeordene er tryghed og frihed.

Tryghed det er f.eks. når vi stiller skrappe krav til den mad, der serveres på børneinstitutioner. Jeg har fået ganske mange henvendelser fra forældre, der synes, at de gældende regler er meget stive. Jo, men når du sender dit barn i institution, så skal du altså også kunne stole på, at der ikke venter en fødevareforgiftning. Man må gerne lave en lagkage derhjemme til lille Sørens fødselsdag. Men reglerne for egentlige madordninger skal være ordentligt gennemtænkt. Jeg har bedt eksperterne i Fødevaredirektoratet om at udarbejde en ny vejledning, der fastholder fokus på høj fødevaresikkerhed, men gør reglerne mere fleksible, end de har været hidtil. Dermed får forældrene bedre muligheder for at give børnene mad med til fællesspisning i børnehaven, og børneinstitutionerne får bedre muligheder for lave mad sammen med børnene. Det forbedrer mulighederne for sund og spændende mad i børneinstitutionerne, men fastholder den altafgørende tryghed til høj fødevaresikkerhed.

Login