Revision af Nøglehulsmærket møder kritik

MÆRKNING: DI Fødevarer er bekymrede for, at revisionen af Nøglehulsmærket vil fjerne incitamentet for producenterne til at lave sundere produkter, hvis mærket falder bort på grund af nye kriterier. Fødevarestyrelsen afviser kritikken.

Fødevarestyrelsen har sendt et udkast til en revision af Nøglehulsmærket i høring. Fødevarer med nøglehullet lever op til et eller flere krav for indholdet af fedt, sukker, salt eller kostfibre. Revisionen lægger op til, at der fremover skal være mindre salt, mindre mættet fedt og mere fuldkorn i produkter, som må bære mærket.

Blandt andet kravet om en øvre saltgrænse, som kan ramme kødpålæg som for eksempel spegepølse, som har et forholdsvis højt saltindhold, vil få negative konsekvenser. Det mener DI Fødevarer:

"Det langsigtede resultat er, at der ikke er incitament til reducere fedtindhold i for eksempel pølser, fordi man alligevel aldrig kan komme ned på grænsen for saltindholdet. Så risikerer man at opnå det modsatte end hensigten er, fordi det er billigere at producere produkterne med et højere fedtindhold," siger Mette Peetz-Shou, chefkonsulent i DI Fødevarer.

Login