Regeringen kalder til kamp mod antibiotika

BAGGRUND: Forhandlingerne om et nyt veterinærforlig blev indledt onsdag. Regeringen vil bygge videre på takterne fra 2008- og 2010-aftalerne, og så skal der slås ned på massemedicinering og parallelimport af antibiotika, erfarer Altinget | Fødevarer.

Ifølge Altinget | Fødevarers oplysninger vil regeringen videreføre og skærpe den roste gult kort-ordning. Og så skal der dæmmes op for flokmedicinering og parallelimport af antibiotika. Derudover skal dyretransportkontrollen gås efter i sømmene, og der skal opkræves flere gebyrer, foreslår regeringen blandt andet.

Dertil kommer en lang række andre initiativer, der især falder inden for områderne dyrevelfærd, kontrol og antibiotika.

Mødet onsdag var det første af en række møder, der skal munde ud i et nyt veterinærforlig. Det skal afløse det fire-årige Veterinærforlig I fra 2008, der udløber til nytår. 2008-forliget, der blev indgået mellem VK-regeringen, Dansk Folkeparti og Radikale, blev i 2010 fulgt op med en tillægsaftale aftalt i den samme kreds. Med tillægsaftalen indførtes den såkaldte gult kort-ordning, der sanktionerer landmænd, som bruger særligt meget antibiotika. Gult kort-ordningen siges at have æren for de seneste par års fald i landbrugets antibiotikaforbrug. Faldet kommer efter en længere periode med stigende antibiotikaforbrug, hvilket førte til bekymring for resistensudvikling.

Login