Politisk strid om muslingefiskeriet i Limfjorden

FISKERI: Fødevareministeriet lever helt op til Natura 2000-forpligtigelserne, når der fiskes muslinger i Limfjorden, mener fødevareministeren. Men oppositionen er helt uenig og kalder Henrik Høeghs indsats for Limfjordens bevaringsstatus for "laissez-faire".

Der er ingen stor konflikt mellem muslingefiskeriet og beskyttelsen af Natura 2000-området i Limfjorden, mener fødevareminister Henrik Høegh (V), som på et samråd i Folketingets Miljøudvalg onsdag lovede, at der bliver taget de nødvendige skridt for at sikre en gunstig bevaringsstatus: "Vi lever op til vores Natura 2000-forpligtigelser."

Men det er oppositionen til gengæld ikke enig i. Med henvisning til en konsekvensvurdering fra DTU Aqua fastholdt både S, SF og EL nemlig, at muslingefiskeriet i Limfjorden er en trussel mod bestanden. 

"Der er ikke nogen her, der er interesseret i at stoppe muslingefiskeriet bare for sjovs skyld. Det muslingefiskeri, som fødevareministeren i dag tillader, svarer til at tisse i bukserne for at holde varmen. Det varer nemlig ikke ret lang tid, så har vi ikke flere muslinger tilbage at fiske," sagde miljøordfører Mette Gjerskov (S).

Oppositionen er bekymret for muslingebestanden i Limfjorden og mener, at muslingefiskeriet skal omlægges, så det bliver mere bæredygtigt. Diskussionen er tilbagevendende, og det er særligt bundskrabs-metoden, der kritiseres for at gøre skade på naturen. Men den bæredygtige metode - opdræt på line, som oppositionen foreslår som en del af løsningen - er ikke nær så effektiv. Derfor vil fiskerne helst fortsætte med at fiske med skrab.

Fødevareministeren lagde ikke skjul på under samrådet, at han mener, det vil være for "voldsomt" for området at forbyde fiskeriet, og han pointerede, at de nuværende retningslinjer for muslingefiskeriet er den rette kombination "mellem beskyttelse og benyttelse."

Login