Nyt samarbejde skal sikre bæredygtig mad

SAMARBEJDE: Det nye nationale Forum for Bæredygtige Indkøb skal fremme miljøbevidste indkøb hos professionelle storkøkkener, både i det offentlige og det private.

Hvert år bruger landets professionelle køkkener 16 mia. på mad. En undersøgelse fra FN viser, at der på verdensplan går cirka en tredjedel af al produceret mad til spilde. Det nye, nationale Forum for Bæredygtige Indkøb har således både udfordringer og muligheder foran sig. Forummet er nedsat af miljøministeren og udgøres af tre niveauer: En styregruppe bestående af politisk inviterede organisationer, et antal arbejdsgrupper og almindelige medlemmer, da alle interesserede kan melde sig gratis ind.

Arbejdsgrupperne dækker områderne transport, byggeri, rengøring og fødevarer. I front for fødevarearbejdsgruppen står Dorthe Kloppenborg fra Økologisk Landsforening, som er positiv over for samarbejdet:

"Foodservicemarkedet, det vil sige i princippet alle de måltider, vi spiser uden for hjemmet, udgør årligt en indkøbsvolumen på ca. 16 mia. kr. Det er en indkøbsmuskel, der virkelig vil noget. Samtidig har produktionen, transporten, anvendelsen og bortskaffelsen af fødevarer store konsekvenser for miljøet. Derfor ser jeg forummets arbejdsgruppe som en kærkommen platform for at kortlægge viden og udfordringer om bæredygtige indkøbsmuligheder på fødevareområdet", siger hun.

Ifølge Dorthe Kloppenborg er der flere måder, hvorpå de professionelle køkkener kan foretage bæredygtige indkøb. Det er en god idé at købe råvarerne lokalt og efter sæson. Dertil skal der bruges flere grøntsager og frugter samt mere fisk og fjerkræ og mindre oksekød. Og selvfølgelig bør man vælge økologiske varer for at skåne miljøet for pesticider. Således fremmer man også biodiversiteten. Endvidere bør man undgå forarbejdede fødevarer, der sluger energi ved opbevaring og minimere mængden af madaffald.

Login