Nye selskabsformer i landbruget får blandet modtagelse

KOMMISSION: Landbrugsloven skal ændres, så eksempelvis pensionskasser kan skyde penge i landbrugssektoren. Det er meldingen fra Natur- og Landbrugskommissionen, som møder opbakning fra fødevareministeren og erhvervet. Pensionskasserne er derimod skeptiske.

Det er meldingen fra Natur- og Landbrugskommissionen, som opfordrer politikerne til at granske landbrugsloven og lue ud i alle de barrierer, der begrænser nye selskabsdannelser og ejerformer.

Som det er i dag, skal en landmand nemlig have bestemmende indflydelse over et landbrug eller en bedrift. Men ifølge kommissionsformand Jørn Jespersen er det et levn fra fortiden, som afholder nye investorer - heriblandt pensionskasser og investeringsfonde - fra at investere i den gældsplagede sektor.

"Det er ikke særligt attraktivt for eksempelvis pensionskasser at opbevare deres penge et sted, hvor andre har indflydelsen, og hvor de ikke kan skille sig af med landmanden, hvis han gør det dårligt. Det skal der laves om på, hvis man vil have den kapital ind i erhvervet, som der er brug for," siger Jørn Jespersen.

Login