Landmændene i EU skal stoppe klynkeriet: Lad os indføre en europæisk CO2-afgift

Leflen over for Europas landmænd er en farlig vej for EU at tage. Vi bør stille de samme høje krav til landbruget på tværs af alle 27 lande – også importerede landbrugsvarer fra lande udenfor EU, skriver Jakob Wind.

Bruxelles’ gader var fyldte og pladsen for eurokraternes faste bytur hver torsdag på Place du Luxembourg lignede en landbrugsudstilling, da landmænd fra hele Europa tromlede ind i deres traktorer ind i EU’s hovedstad midt under et EU-topmøde.

Demonstrationerne var kulminationen på flere lignende optøjer med landmænd i Frankrig, Tyskland, Polen, Holland, Frankrig og senest i Tjekkiet. Kort fortalt var landmændenes budskab, at den grønne omstilling i EU går for stærkt og risikerer at erodere deres livsgrundlag. Budskabet mødte også forståelse fra blandt andre statsminister Mette Frederiksen, der erkendte, at landmænd i hele EU er ”… pressede på grund af klimaet, forskydninger i verdenshandlen, inflation, energipriser og andre ting”.

Krigen i Ukraine har også sat sig præg, hvor importen af ukrainske landbrugsvarer har ført til lastbilsblokader i Polen og Rumænien. Debatten om landbruget er dermed også blevet katalyseret ind i udenrigspolitikken.

Login