Landbrugsstøtten skal på nettet

KORT NYT: EU-Kommissionen foreslår fuld åbenhed om landbrugsstøtten. Det skal fremover være muligt for alle borgere at gå på nettet og se, hvor meget den enkelte landmand modtager i landbrugsstøtte.

Hvis det står til EU-Kommissionen skal det fremover være muligt at gå på internettet og se, hvad en europæisk landmand modtager i landbrugsstøtte fra EU.

Kommissionens forslag lægger op til, at landmændenes navne, postnumre og kommuner skal være offentligt tilgængelige online samt oplysninger om, hvor mange penge de årligt modtager fra EU. 

"I en tid, hvor mange af medlemsstaternes budgetter er hårdt pressede, mener jeg, at det er særligt vigtigt at informere de europæiske borgere om, hvordan den fælles europæiske landbrugsstøtte bliver brugt," siger landbrugskommissær Dacian Ciolo i en pressemeddelelse.

Tilbage i november 2010 satte en retssag ved EU-Domstolen ellers en stopper for en lignende ordning. Dengang kunne de europæiske borgere også følge landmændenes støtte. EU-Domstolen gav imidlertid en gruppe tyske landmænd medhold i, at åbenheden var en overskridelse af privatlivet. Resultatet blev, at kun firmaer og organisationer siden 2010 har fået deres støtte offentliggjort. 

Login