Gult kort-afgørelser annulleres

ANTIBIOTIKA: Fødevarestyrelsens afgørelser om at nedbringe antibiotikaforbruget bliver annulleret. Det sker efter Fødevareministeriets Klagecenter har afgjort 150 klagesager.

Fødevareministeriets Klagecenter har afgjort omkring 150 klager over Fødevarestyrelsens afgørelser om at nedbringe antibiotikaforbruget i svinebesætninger, også kaldet "Gult kort antibiotika". Og de er alle sammen endt med en annullering.

Det betyder, at de påbud og forbud, som Fødevarestyrelsen har meddelt landmændene, blevet ophævet. Hver af disse landmænd har ellers modtaget et gebyr på 5.500 kroner, som de nu får tilbagebetalt.

Uberettigede afgørelser
Gult kort-ordningen er lavet for at reducere antibiotikaforbruget i svineproduktionen, og trådte i kraft 3. december 2010. Klagecentret har annulleret Fødevarestyrelsens afgørelser, da styrelsen uberettiget har anvendt gult kort-bekendtgørelsen med tilbagevirkende kraft.

Det vil sige at påbuddene og forbuddene er givet på baggrund af et antibiotikaforbrug, som helt eller delvist lå forud for, at ordningen var gældende.

Alle landmænd får pengene tilbage
Alle landmænd, som uretmæssigt har modtaget et gult kort i forbindelse med antibiotikaforbrug, vil blive oplyst, at påbud og forbud efter gult kort-bekendtgørelsen annulleres, og at gebyret tilbagebetales, uanset om de har klaget. 

Afgørelsen har dog ikke ændret på selve reglerne for gult kort, som stadig er gældende. Til november udpeger Fødevarestyrelsen atter svinebesætninger til et gult kort. Da besætningernes antibiotikaforbrug opgøres som et gennemsnit over ni måneder, vil Fødevarestyrelsen da kunne opgøre besætningernes antibiotikaforbrug over en periode, hvor  gult kort-bekendtgørelsen har været gældende i hele perioden.

Login