Frustreret opposition revser Heunicke: Din plan gør ingen forskel for det nødlidende havmiljø

Indtil videre har Magnus Heunicke ikke været villig til at lytte til oppositionens kritik. Han er i stedet kommet med en ottepunktsplan, der på overfladen ser ud til at imødekomme vores krav til havmiljøet, men i virkeligheden langt fra gør det, skriver syv oppositionspartier.

Af Pelle Dragsted (EL), Pia Olsen Dyhr (SF), Morten Messerschmidt (DF), Martin Lidegaard (R), Franciska Rosenkilde (Å), Alexander Ryle (LA) og Mette Abildgaard (K)
Partiledere og miljøordførere

Noget af det, der gør Danmark til noget helt særligt, er, at vi er omgivet af vand.

Intet sted i landet er der mere end en times kørsel til kysten, hvor man kan bade, fiske, sejle, surfe, ro eller bare finde ro ved at lade blikket hvile på en spejlblank, kruset eller bølget overflade.

Men virkeligheden under den smukke overflade er, at havet gennem årtier er blevet brugt som losseplads for giftigt spildevand og kvælstofudledninger fra landbruget.

Havet er stort, men også havet har grænser, og vi er nået til et punkt nu, hvor havet ikke kan tåle mere forurening.

Når havets grænser er overtrådt, er det ikke lovligt at fortsætte med at tillade mere kemisk forurening. Det skrev EU-Kommissionen sidste sommer i et svar til miljøminister Magnus Heunicke (S).

Men i stedet for at rette sig efter svaret gik miljøministeriet i gang med at lede efter kreative smuthuller for at bøje reglerne, så virksomheder som Cheminova kan fortsætte deres giftige udledninger.

Med åbne øjne ignorerede Miljøministeriet advarslerne fra miljøorganisationer og uafhængige eksperter i høringen og offentliggjorde i marts en ny vejledning.

Ny vejledning er lige så ulovlig som forgængeren

Og nu står vi så i den frustrerende og groteske situation, at en række uafhængige eksperter overfor DR vurderer, at den nye vejledning er præcis lige så ulovlig, som den vejledning Magnus Heunicke sidste år var nødt til at trække tilbage efter en afgørelse i Miljøklagenævnet.

Miljøminister Magnus Heunicke holder stædigt fast i, at den nye vejledning er en opstramning – i strid med samtlige eksperters vurdering.

{{toplink}}

Og samtidig er det kommet frem, at han i hemmelighed sammen med fire andre lande har kontaktet EU-Kommissionen med et forslag om at udvande den EU-lov, som hele sagen drejer sig om. Nemlig vandrammedirektivet.

Vi kræver derfor som samlet opposition, at miljøministeren omgående trækker også den nye vejledning tilbage, og at Miljøministeriet kommer med nye retningslinjer, hvor der ikke er tvivl om lovligheden.

Samtidig vil vi have en uvildig undersøgelse af hele forløbet omkring de to vejledninger, og af hvad der er gået så galt med Danmarks gennemførsel af EU’s vandrammedirektiv, at vi i dag er milevidt fra målet om god tilstand i danske søer og langs de danske kyster.

Indtil videre har Magnus Heunicke ikke været villig til at lytte til oppositionens kritik, men er i stedet kommet med en ottepunktsplan, der på overfladen kan se ud til at imødekomme vores krav, men i virkeligheden langt fra gør det.

Ministerens mangelfulde undersøgelse

Miljøministeren foreslår godt nok en uvildig undersøgelse. Men kun af, hvorfor revurderingen af Cheminovas forældede miljøgodkendelse fra 2006 stadig ikke er færdig.

Det er meget langt fra vores krav om at få undersøgt hele forløbet om de angiveligt ulovlige vejledninger.

Magnus Heunicke foreslår også en såkaldt taskforce for at sætte fart på arbejdet med blandt andet opdateringen af Cheminovas miljøgodkendelse.

Vi bakker fuldt op om, at der kommer fart på at opdatere de gamle miljøgodkendelser – men det dur simpelthen ikke, at det sker efter en ulovlig vejledning, der giver Cheminovas og andre virksomheder tilladelse til at fortsætte med at udlede store mængder giftige kemikalier til vores havmiljø i mange år fremover.

Det første skridt må være at sikre, at miljøministeriets retningslinjer til myndighederne rent faktisk lever op til EU-retten. Her foreslår miljøministeren nogle mindre ændringer af den nye vejledning, men det er fortsat uklart, om han er villig til at stramme tilstrækkeligt op.

Det kræver vi, at han gør – både for havets skyld og for virksomhedernes og kommunernes.

Virksomheder og kommuner står lige nu i den helt urimelige situation, at en miljøgodkendelse efter den nye vejledning risikerer at blive genstand for en lang klageproces, som ender med, at Miljøklagenævnet også underkender den nye vejledning.

Så kan vi stå præcis det samme sted igen om tre år, bare med et endnu mere forurenet hav – og med en ny regering og miljøminister, som skal rydde op efter SVM-regeringens og Magnus Heunickes kreative krumspring.

{{toplink}}

Forrige artikel Økologisk Landsforening til nyvalgte parlamentarikere: Gør op med EU's landbrugspolitik som det første Økologisk Landsforening til nyvalgte parlamentarikere: Gør op med EU's landbrugspolitik som det første Næste artikel Forsvarsorganisation og L&F: Et stærkt landbrug er afgørende for Danmarks sikkerhed Forsvarsorganisation og L&F: Et stærkt landbrug er afgørende for Danmarks sikkerhed