Forskere skal foreslå regulering af fluorstoffer

SUNDHEDSSKADELIG: I starten af næste år vil forskere og rådgivere for de nordiske myndigheder afholde en workshop, der skal munde ud i en anbefaling om at regulere brugen af fluorstoffer i pap og papir.

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) vil forbyde fluorerede stoffer i mademballage. Sådan lød overskrifterne i sidste uge, efter en ny undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet har vist, at 11 ud af 27 undersøgte mademballager - der er designet til at afvise vand, fedt og smuds - indeholder de giftige stoffer.

Debatten er langt fra ny. Derfor har Fødevarestyrelsen også tidligere lavet kontrolanalyser af fluorstoffer i pap- og papiremballager. Senest i 2012 fandt styrelsen ikke indhold, der udgjorde en fare for menneskers sundhed. Alligevel bør man reagere, mener kemiker Xenia Trier fra DTU Fødevareinstituttet.

“Det er korrekt, at vi ikke har målt fluorstoffer over aktionsgrænsen i selve fødevarerne fra emballagen i de danske undersøgelser for Fødevarestyrelsen, men grænserne er baseret på EFSA's vurdering fra 2008, som ligger 100-1000 gange over de niveuaer, som man baseret på ny viden, har sat for drikkevand. Vi ved også fra egne og udenlandske undersøgelser, at flourstofferne går over i fødevarerne som kager, smør og popcorn," forklarer hun.

Login