Eva Kjer vil fastholde lavt nitrit-niveau

SÆRREGEL: En særaftale mellem Danmark og EU-Kommissionen sikrer et lavt indhold af kræftfremkaldende nitrit i fødevarer. Til foråret udløber aftalen, og fødevareministeren søger nu om forlængelse.

Nitrit, der tilsættes for at konservere kødprodukter som rullepølse og skinke, er begrænset i danske fødevarer. Årsagen hertil er, at forskning har fundet beviser for, at tilsætningsstoffet er kræftfremkaldende.

"En overgang til de fælles EU-regler vil medføre en betydelig stigning i danskernes indtag af nitrit og dermed af de sundhedsskadelige nitrosaminer. Derfor ønsker jeg, at Danmark fortsat opretholder vores egne regler og høje beskyttelsesniveau, der ligger i tråd med de videnskabelige vurderinger på området," siger Eva Kjer Hansen i en pressemeddelelse, med henvisning til de de videnskabelige vurderinger som DTU, Fødevareinstituttet samt EFSA, den europæiske fødevaresikkerhedsautoritet har foretaget.

Den eksisterende aftale
I 1995 vedtog EU et direktiv for reglerne om den tilladte mængde nitrit i kødprodukter. Mængden, der da blev tilladt, var markant højere, end hvad der i Danmark var tilladt. Det resulterede i en stadigt verserende strid mellem Danmark og EU om reglerne. Selv efter at stridighederne endte hos EF-domstolen, og EU ændrede sine regler i retning af de danske, var de danske standarder for nitritindhold ikke opfyldt.

Login