EU's landbrugsreform fører til grotesk situation

Hvis en landmand sælger sit landbrug, beholder han retten til at få landbrugsstøtte, selvom han ikke længere er landmand. Køberen får derimod ikke noget. Dét er resultatet af forslaget om afkobling af landbrugsstøtten. Fødevareministeren er klar over problemet.

Det betyder, at man kan stå i den groteske situation, at en landmand, som opkøber en anden mands landbrug, ikke får retten til de støttekroner, som de ekstra hektar jord burde give, med i købet. Retten bliver hos personen, som sælger sit landbrug, selvom han ikke længere er landmand. Det betyder selvsagt, at det ikke er særligt attraktivt at opkøbe jord i øjeblikket, eftersom man ikke får landbrugsstøtten med i købet.

Fødevareminister Mariann Fischer Boel (V) siger i et svar til Folketingets Fødevareudvalg: ”Jeg er opmærksom på de overgangsproblemer af omfordelingsmæssig karakter, som følger af Kommissionens forslag til en ny afkoblet støtte beregnet på grundlag af den modtagne støtte i en referenceperiode, p.t. forudset som kalenderårene 2000, 2001 og 2002. Forhandlingerne om Kommissionens forslag er endnu ikke indledt, men jeg vil i forhandlingerne arbejde for, at de nævnte omfordelingsproblemer fjernes eller minimeres mest muligt.”

Landbrugets Rådgivningscenter anbefaler, at man i købsaftaler, skøder og forpagtningskontrakter aftaler, hvem af parterne, der skal have støtterettighederne, såfremt den afkoblede støtte bliver en realitet. Aftaler man f.eks., at køber skal have støtterettighederne, anbefales det, at man samtidig indgår en aftale om, at såfremt køber alligevel ikke bliver berettiget til støtterettighederne på grund af de nye regler, så er køber berettiget til en regulering af købesummen eller at ophæve handlen.

Login