EU og landbruget

I anledning af Danmarks nu 30-årige medlemskab af EU udgiver Gyldendal torsdag 10. april et fyldigt værk "Danmark 30 år i EU - et festskrift". 33 personligheder har skrevet festskrift for at markere Danmarks første 30 år i EU.
FødevareTinget bringer her kapitlet "EU og landbruget", skrevet af Landbrugsraadets præsident Peter Gæmelke.

Jeg læste for nylig en Eurobarometer-meningsmåling fra 2002 om EU-borgernes syn på den fælles landbrugspolitik, og meningsmålingens konklusion var, at der blandt EU’s borgere er stor forståelse for nødvendigheden af, at EU har en landbrugspolitik. Det fremgik således, at ni ud af ti europæere gerne ser, at vi har en landbrugspolitik, der sigter mod sikre og sunde fødevarer, og som tager hensyn til miljøet. Otte ud af ti EU-borgere ser gerne landmændenes levevilkår forbedret ved stabile og tilfredsstillende indkomster, og seks ud af ti er positive over for en overgang til mere direkte støtte til landmænd og støtte til landdistrikter.

Denne generelle opbakning blandt EU-borgerne til en fælles europæisk landbrugspolitik er vigtig at have i baghovedet, når vi skal se nærmere på den landbrugspolitik, vi på godt og ondt lever med i dag.

30 år efter vores indtræden i Fællesskabet er Danmark og dansk landbrug dybt forankret i det europæiske samarbejde. Jeg er en varm tilhænger af samarbejdet og anser det for vigtigt at arbejde for en sammenhængende, stabil og vækstbaseret europæisk udvikling også inden for landbruget. Landbrugspolitikken skal stadig være en hjørnesten i det økonomiske samarbejde i EU, men politikken orienterer sig i dag i højere grad mod fødevaresikkerhed og kvalitet i modsætning til før, hvor det først og fremmest drejede sig om fødevareforsyning. Denne udvikling udspringer af forbrugernes ønsker, og som leverandør af kvalitetsvarer kan dansk landbrug i forvejen leve op til de stigende krav til vores fødevarer.

Login