EU må tage ansvar for WTO-sammenbrud



1. WTO-sammenbruddet er en katastrofe. Verden har i den grad brug for øget frihandel først og fremmest med landbrugsvarer og tekstiler.

2. EU's protektionistiske landbrugspolitik har hovedansvaret for sammenbruddet. EU's indrømmelser på landbrugsområdet har været modstræbende, få og vage. Der mangler tidsfrister, præciseringer af hvilke varer, der blev talt om (i forbindelse med afskaffelse af eksportstøtte) - og i det hele taget et anstændigt ambitionsniveau. EU topledere må snarest sætte sig sammen og gøre op med dette særinteressernes tyranni, og påtage sig det globale lederskab, man ellers ynder at tale så meget om.

3. Princippet om "single undertaking" må brydes. Der må hurtigt laves en aftale om landbrug og enkelte andre emner. Drøftelserne af Singaporeemnerne bør fortsætte, men med en længere frist. Alternativet til denne flerfasemodel vil efter alt at dømme være, at hele Doharunden trækker i langdrag eller løber ud i sandet. Begge dele vil være en forbrydelse mod de fattige lande og dybt skadeligt for verdensøkonomien.

Login