Der er klumper i sovsen

For hvor blev talen om økologi af? Hvor blev talen om genmodificerede fødevarer af? Hvor blev der i talen nævnt, at regeringen nedlagde ernæringsrådet og børnekostpuljen ved sin tiltræden? Det er tilsyneladende vigtigere, at fabulere omkring friheden til at kalde en pølse for ungarsk, eller ej. Men hvad med friheden til at kunne vælge en sundere kost, til en sundere pris? Det vil i mine øjne være langt vigtigere, og mere perspektivrigt.

I stedet fokuserer fødevareministeren på besparelser og forenkling af regler. Regelforenkling er godt, hvis formålet samtidigt, er at opretholde sikkerhed og sundhed. Der fokuseres imidlertid på at lette arbejdet for landmanden, uden at konkretisere hvad det er for regler der lempes på. Fødevareministeren påståede vægtning af ernæringsområdet, er flygtig som dug for solen. Tværtimod, valgte ministeren allerede i starten af 2002 at nedlægge ernæringsrådet!

Fakta er at der ikke er sket forbedringer på skoleområdet. Skolebørnene lider under regeringens slankekur. Ifølge professor Bjørn Holstein fra Institut for Folkesundhed, er børns spisevaner blevet værre og værre over de sidste 20 år. Børnene indtager mindre og mindre frugt og grønt, og mere og mere slik og sodavand. Men regeringen nedlagde børnekostpuljen! Madordninger i skoler og daginstitutioner ville være et progressivt tiltag, frem for de nedskæringer der er virkeligheden. Ofte baseres madtilbud som liberale projekter, der er baseret på en ren forretningsmæssig profil med udsalg af pizza og lignende. Basis for tilbuddet er markedsmekanismerne, der tager større hensyn til stabil omsætning end sundhed.

Login